Само 26 процента от ябълките, които се предлагат на българския пазар, са произведени у нас. Останалите са вносни, сочат данните от доклад на  Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Докладът проследява произхода и цените на основни храни и показва, че през изминалата година на българския пазар преобладава предлагането на  някои хранителни продукти от внос, като особено силно това е изразено при зеленчуците и плодовете.

Мамят ли ни по пазарите с уж "чисти" фермерски продукти

Седемдесет и три процента от хляба (73%), 70% от месото и 69 на сто от млечните продукти, които се продават у нас, са произведени в България, отчита докладът.

istock
istock

С това добрите новини свършват.

Според данните едва 36% от традиционните за страната ни домати са родно производство, останалите 64 на сто са от Турция, Гърция и Северна Македония.

Неособено добра е ситуацията и при краставиците, като съотношението между българските и вносните е 55 към 45 процента.

Настояват повечето от субсидиите да отиват за родно производство на храни

На фона на оплакванията на картофопроизводителите, че произвеждат достатъчно, за да задоволят изцяло нуждите на родния пазар, но не могат да продадат продукцията си, данните за потреблението са впечатляващи – 55% от картофите, които консумираме целогодишно, са внесени от други страни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg