Очаква се пенсионерите да получават добавка към пенсията от 50 лева до март месец догодина. Това каза социалният министър Деница Сачева след заседанието на ресорната парламентарна комисия.

Вчера премиерът обяви, че допълнителни пари за пенсионерите ще има, докато има пандемия.

Вече три месеца те получават добавка към пенсията си в размер на 50 лева месечно
, а помощта достига до всички 2 119 256 пенсионери у нас. Средствата са предназначени за преодоляване на COVID-епидемията, като за целта ще бъдат отпуснати допълнителни над 100 млн. лева по бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Как ще се увеличат пенсиите у нас

Днес Деница Сачева обясни, че според статистическите изчисления лекарствата на възрастните струват средно 56 лева и с добавката от 50 лв. те ще покрият най-неотложните си нужди.

iStock
iStock


Социалният министър припомни, че в момента се обсъждат и няколко варианта за осъвременяване на пенсиите от догодина.

„В момента се правят различни изчисления, с различни варианти. Нашето желание е да подкрепим всички български пенсионери, същевременно обаче да запазим солидарния и справедлив модел на пенсионната система. Различни са вариантите, като най-благоприятният, може би, е минималната пенсия да стане 300 лв., а максималната – 1400 лв.“, обясни Сачева.

КНСБ иска данъчни реформи, ръст на доходите и запазване на заетостта

Сачева даде да се разбере и че по-скоро ще бъде подкрепено предложението на КНСБ за обвързване на минималната пенсия с минималната заплата.

Различните предложения за пенсиите варират между 1,2 млрд. и 3,8 млрд. лева.


Максималният осигурителен доход да скочи на 3200 лв. е възможно предложение, каза още Сачева.

Не е изключено да има увеличение на заплатите в бюджетната сфера и тази година, добави тя, но уточни, че още няма решение за това. Обсъждало се обаче повишаване на възнагражденията в общинските администрации.

Борисов: По 50 лв. на пенсионерите, докато има пандемия, после - индексация

Министър Деница Сачева внесе яснота и по повод на предстоящите промени в Закона за хората с увреждания и увери, че никой няма да остане без финансова подкрепа.

„Точно обратното, ще получат подкрепа много по-бързо. Индивидуалната оценка не отпада. Остава, но тя ще се отнася до личната помощ, социалните услуги, за закупуването на превозни средства и помощта, свързана с преустройство на жилища или работно място“, уточни тя. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg