Нови правила за преизчисляването на пенсиите предлага Министерството на труда и социалната политика с промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.
 
Те предвиждат,
когато човек подаде едновременно заявления за отпускане на пенсия и за служебно преизчисляване, първото преизчисляване да се извършва през следващата година от първо число на следващия месец, в който е било подадено заявлението.

Промяната се налага, защото в момента няма предвидена разпоредба, която да посочва какво се случва в тази ситуация, обясняват от социалното министерство.

Друга промяна касае случаите, при които работещ пенсионер спре да се труди и да се осигурява за определен период. Тогава, ако до датата на служебното преизчисляване на пенсията не са постъпили нови данни за осигурителен стаж и/или доход на лицето, а за самоосигуряващите се – за внесени осигуровки, от НОИ ще издават разпореждане за отказ за преизчисляване на пенсията.
 
Измененията в наредбата засягат и изплащането на добавката за чужда помощ към пенсията на човек, когато личната помощ не му се предоставя поради прекратяване на договора с асистента.

istock
istock

В този случай добавката се изплаща за времето от първо число на следващия месец през който е прекратен договора, или от първо число на месеца на прекратяване на договора, ако през това време не е била предоставена лична помощ.

В наредбата се правят промени във връзка с изменения на Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат да се признава за стаж при пенсиониране времето, в което са полагани грижи за лице с определена чужда помощ.

Разпореждането за отпускане, отказ за отпускане, изменение, спиране, възобновяване, прекратяване и възстановяване на пенсии и добавки, както и за възстановяване на неоснователно изплатените суми за пенсии се връчва лично срещу подпис, чрез лицензиран пощенски оператор с обратна разписка на посочен адрес или по електронен път.

229 000 работещи пенсионери са със служебно преизчислени пенсии

Това са друга част от промените в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.
 
Когато пенсионерът не може да бъде намерен по тези два начина, разпореждането се поставя на таблото за обявления в териториалното поделение на НОИ или на интернет страницата на НОИ за срок от 7 дни, след изтичането на който документът се смята за връчен.
 

iStock
iStock

С промените в наредбата се прецизират нормите за създаване и водене на пенсионни досиета. Изрично се предвижда трудовите, служебните, осигурителните, военноотчетните книжки и други документи, удостоверяващи осигурителен стаж, да се върнат на пенсионера заедно с разпореждането за получаване на пенсия.
 
Копията от тези документи, съхранявани в пенсионното досие, се заверяват за вярност с оригинала от упълномощеното длъжностно лице в НОИ.
 

Предвидена е възможност за съхраняване и на заверено копие от удостоверението за наследници.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg