Депутатите приеха създаването на „Държавна петролна компания“. Това стана с гласуване на първо четене на промени в Закона за държавния резерв и военновременните запаси, които депутатите, предаде БГНЕС.

От гласувалите 148 народни представители, за бяха 143, 1 беше против, 4 се въздържаха.

Идеята е на Министерски съвет и минава през промени в Закона за държавния резерв и военновременните запаси.

Кога може да заработят първите държавни бензиностации

Засега се предвижда създаването на около 100 бензиностанции, които ще бъдат разположени върху земя, която е публична собственост – държавна или общинска, а за изграждането им няма да бъдат използвани пари от държавния бюджет, а привлечен капитал.

Обектите за зареждане ще бъде съсредоточени на места, където други участници нямат интерес или където има няколко обекти със сходни или еднакви цени на горивото.

istock
istock

Още в началото на дебатите стана ясно, че БСП ще подкрепи закона за създаването на "Държавната петролна компания". Това каза Петър Кънев от БСП за БЪЛГАРИЯ.

„Не крия, че имахме сериозни дебати в групата. Не крия, че отдавна сме коментирали, че държавния монопол е нещо ужасно, но по-ужасно от него е частния монопол. Чрез този закон държавата ще се опита да ограничи монопола на няколко много сериозни петролни структури в България, в също време предлагането на този закон е една негативна оценка на работата на регулаторите – на КЗК и на потребителите”, заяви Кънев и добави, че дебатите в групата са били сериозни.

Защо нови бензиностанции, а не зарядни устройства за електромобили

Кънев допълни, че големият успех на този закон са данъчните складове, въпреки че е песимист за това „какво може да направи държавата като регулатор със 100 бензиностанцийки’.

istock
istock

„ПГ на "Воля" подкрепи законопроекта, защото както знаете, идеята за държавна верига бензиностанции, която да осигури справедливи цени на горивата за българите, е на нашия лидер Веселин Марешки още от 2017 г.”, каза Боряна Георгиева.

„В случая най-важното за нас като автори на тази идея е тя да не бъде изкривена и опорочена, затова ще следим внимателно действията на бъдещето ръководство на компанията. Тя може да бъде успешна само и единствено, ако копира едно към едно проекта на г-н Марешки”, заяви още тя и каза, че са готови да помагат, за да са сигурни, че най-големият печеливш от този законопроект ще бъде българският народ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg