Работникът трябва да е писмено запознат с минималните условия на труд и заплащане в приемащата държава - минимално възнаграждение, продължителност на работната седмица, продължителност на работното време.

Това предупреждават от Министерството на труда и социалната политика за хората, които предстои да работят в чужбина.

Можете да заминете в чужбина като насочен от фирма посредник, като преди заминаване трябва да проверите регистрацията на посредника в Агенцията по заетостта, да разполагате с подписан посреднически договор, да разполагате с подписан трудов договор с местния работодател с превод на български език, напомнят от МТСП.
 
Хората трябва да се уверят, че в трудовия им договор са осигурени същите минимални условия на труд, установени в приемащата държава, в т. ч., че трудовото възнаграждение е не по-малко от определеното за конкретната работа в приемащата страна.

В случая на изпратен от предприятие, което осигурява временна работа (ПОВР), в предприятие ползвател, преди заминаване трябва да се провери регистрацията на ПОВР в Агенцията по заетостта, хората да разполагат с подписан трудов договор с ПОВР, да разполагат с подписан писмен акт за изпращане.
 

istock
istock

Трябва да се уверите, че в трудовия ви договор са осигурени същите минимални условия на труд, установени в приемащата държава, в т. ч., че трудовото ви възнаграждение е не по-малко от определеното за конкретната работа в приемащата страна, посочват от МТСП.

14-дневна карантина за пристигащите във Великобритания

В случая на командирован от работодател в рамките на предоставяне на услуги, преди заминаване трябва: да разполагате с подписан трудов договор с работодателя, да разполагате с писмено споразумение за периода на командироване, да се уверите, че в писменото споразумение са осигурени същите минимални условия на труд, установени в приемащата държава, в т. ч., че трудовото ви възнаграждение е не по-малко от определеното за конкретната работа в приемащата страна.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg