44% от българите живеят в пренаселени жилища, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат за 2018 г.

Това означава, че те нямат достатъчен брой стаи за размера на домакинството си.

По този показател страната ни е на второ място в ЕС след Румъния, където същото важи за 47% от местните жители.

Броят на домакинствата, обитаващи пренаселени жилища, е висок и в Латвия (42%) и Хърватия (41%), а най-ниските нива са отчетени в Кипър (2%) и Ирландия (1%).

В същото време България е сред страните с най-висока жилищна собственост в Евросъюза. 83,5% от българите са обитавали собствено жилище през 2018 г., показват данните на Евростат.

На първо място в ЕС по този показател е Румъния с 95,9% от местните жители, обитаващи собствено жилище. Следват Словакия с 91,2% и Хърватия с 90,2%.

istock
istock

На другия полюс е Германия, единствената страна членка на ЕС, в която под половината (49,1%) от местните жители са обитавали собствено жилище. След нея се нареждат Дания с 57,6%, Австрия с 62,1% и Франция с 63,8%.

За немалка част от българите обаче жилищните разходи съставляват свръх бреме, става ясно още от статистиката на Евростат.

Цените на имотите тръгват надолу

14,9% от сънародниците ни казват, че жилището им поглъща над 40% от разполагаемите им доходи.

По този показател страната ни е на трето място в ЕС след Гърция, където 37,9% от местните жители твърдят, че жилищните разходи са непосилно бреме за тях, и Дания, където на същото мнение са 16,2% от местните жители.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg