Въвеждането на данък за престой в турски хотели ще бъде неприятна изненада за туристи, които вече са предплатили почивките си за Турция за 2020 г.

Това заяви ръководителят на Федерацията на турските хотелиери Осман Айък, цитиран от ТАСС.

Той посочи, че събирането на данъка от туристи, които вече са платили почивките си, може да бъде проблемно за туроператорите.

Гостите ни са платили за почивки за 2020 г. още преди решението за въвеждането на данъците за престой в хотели. Това ще се превърне в истинска неприятна изненада за тях. По закон ще трябва да налагаме този данък на клиентите ни, посочи Айък.

Нов туристически данък въвежда "съседката"

На 7 декември в турския Държавен вестник ("Ресми газете") бе публикуван законът, подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган. Законът съдържа положение за въвеждане на допълнителен данък от 2 процента за престой в хотели на територията на страната.

Първоначално - от 1 април до края на 2020 г., данъкът ще бъде в размер на един процент. Хотелиерите ще трябва да го маркират в сметките на клиентите за престоя им в хотел.

istock
istock

Президентът има правомощия с указ да го намали наполовина или да го увеличи двойно.

Данъкът ще бъде налаган за престой в хотели, мотели, апартаменти, къщи за гости и къмпинги. Законът важи и за посещения в развлекателни паркове, аквапаркове, ресторанти към хотели и др.

Данъкът няма да бъде налаган за престой в студентски общежития, пансиони и почивни станции за учащи.

Против новия данък се обявиха не само хотелиери, но и редица турски политици, главно представители на опозиционната Народнорепубликанска партия.

Инициатор за въвеждането на данъка е управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg