От днес пациентите с леки и средно тежки симптоми на Covid ще получават безплатни лекарства за домашно лечение. 

Освен възможност за безплатно лечение у дома пациентите могат също напълно безплатно да получат клиничен преглед, изследвания и рентгенови снимки. Услугата е достъпна и за здравно неосигурени пациенти.

За първи път Здравната каса ще поема домашното лечение на болните от Covid.

Защо Делта вариантът на коронавируса се разпространява много бързо

50 са разкритите Covid зони за доболнична помощ. Във всяка от тях работят лекар и медицинска сестра от съответния медицински център или поликлиника.

Безплатните лекарства са разделени в три групи - антибиотици, кортикостероиди и медикаменти за разреждане на кръвта. Те са предвидени за хората с леки или средно тежки симптоми на вируса. Задължително условие е да са се прегледали в някоя от Covid зоните.

istock
istock

До 50 хиляди лева за апаратура ще получат ДКЦ-та и Медицинските центрове, където има разкрити Ковид зони. Те ще получат и допълнително пулсоксиметри, които ще се дават временно на пациентите, за да следят нивата на кислород в кръвта.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg