„Големият брой жертви е стряскащ. Това е така, защото хората в болниците са вече 825, а хората в интензивните сектори са вече близо 50.

Няма да изчерпим броя легла в болниците, но разпространението не е равномерно в страната и там, където имаме концентрация на много случаи, ще имаме затруднение.

С взетите мерки засега устояваме, но ако следваме с този темп, ще имаме затруднение с осигуряването на медицинска помощ за всички нуждаещи се“. Това заяви в студиото на „Здравей, България” главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

 „Имаме области с почти нулева заболяемост, но имаме и области с много висока. Русе и Варна сега са във фокуса на вниманието.

Според мен скоро във фокуса ще се появи и Добрич, защото в желанието си да организира социалния живот на персонала си, собственикът на една кланица за гъски е организирал една 4-дневна екскурзия с автобус до Копривщица. От вчера сме започнали да ги тестваме и може голяма част от тях да са положителни, обясни Кунчев.
 
Хората приеха, че няма проблем да правят каквото си искат. Докато действаме така, ще има толкова хора в болниците. 42 души тестваме в Добрич. Част от тях имат оплаквания и затова започнахме да ги изследваме, допълни той.
 
Той коментира и ситуацията в заведенията за възрастни. „Не може да се говори, че в старческите домове тя е изпусната. Знаейки, че това са най-рисковите места аз лично разпоредих постоянен контрол и сканирания на домуващи и персонал”, посочи още доц. Кунчев.

istock
istock

Главният държавен здравен инспектор, посочи, че България е на последно място по заболеваемост на Балканите, ако изключим Гърция, дори и с настоящия брой заразени.
 
На четвърто сме в Европейския съюз. Заболеваемостта расте навсякъде, много расте. Румъния и Испания минаха пред нас. Южна Германия и Франция започват да вдигат рязко стойностите.

Малките деца са най-опасните приносители на COVID-19

Очевидно освен държанието на обществото, което е ключово, има и известни промени в характеристиките на вируса. Статистиката вече го потвърди”, категоричен беше той.
 
Кунчев заяви, че сега заразяването сега става по-лесно. „Необходими са по-малък контакт и време. Достатъчно е да поговорите с положителен в рамките на час-два в затворено пространство, без маски, и вирусът може да бъде предаден”, допълни той.
 

istock
istock

Първият проблем е доверието. Това, че обществото не вярва на това, което му казваме, в тази обстановка, в която си мислят, че има леко грипче, от което умират 15-16 души дневно, подчерта Кунчев.

Той успокои, че няма как около 15 септември да не бъдем приемани в болнични заведения с оглед на увеличаването броя на болните от COVID-19, a болничната база в България е доста голяма.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg