Първият самолет с 200 японци, които са поискали евакуация от китайския град Ухан, вече излетя към Япония, пише вестник "Гардиън", цитиран от БГНЕС.

Редица държави започнаха да евакуират своите граждани, след като Ухан стана център на заразата с нов, потенциално смъртоносен вирус.

Япония обяви, че общо 650 техни граждани са поискали да бъдат евакуирани.

Ухан е силно изолиран, като са спрени влаковете, междуградските автобуси и над автомобилния трафик се упражнява строг контрол.

Два френски самолета ще извозват граждани на Европейския съюз, които искат да напуснат града.

Южна Корея също е сред държавите, които обявиха, че са организирали чартърни полети за свои граждани, блокирани в заразения град.

Вижте кои области и общини са в грипна ваканция

Канада обяви, че 126 техни граждани живеят в Ухан и все още се преценява как да се действа. Отава не изключва да поиска от други държави да натоварят канадците на чартърните полети за евакуация.

isrock
isrock

От Ухан за Съединените щати излетя и самолет с американци. Той ще кацне в Анкъридж, Аляска, където пътниците ще бъдат прегледани и ако се налага - поставени под карантина.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева съобщи, че четирима български граждани се намират в град Ухан.

В интервю за Би Ти Ви тя посочи, че има готовност да бъде изпратен самолет, но градът е под карантина. 

Вчера стана ясно, че българин, завърнал се от Пекин, е потърсил помощ в инфекциозната клиника на ВМА.


Грипът стигна още градове в страната

Според лекарите симптомите му не приличат на китайския коронавирус. За кратко мъжът е поставен под домашна карантина, но след това е бил приет в клиниката за наблюдение, предаде БНТ.

От лечебното заведение заявиха, че пациентът страда вирусна инфекция, но не от коронавирус.

Мерките, които се прилагат засега срещу вноса и разпространението  на вируса са напълно достатъчни, каза вчера пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

isrock
isrock

Броят на заразените в Китай с коронавируса, предизвикващ пневмония, е близо 6000 души. Смъртните случаи са 132, а състоянието на над 1200 от заразените се оценява като тежко, съобщиха китайските здравни власти.  

Още трима са регистрираните с коронавирус в Германия. Те работят в същата компания, чийто служител стана първият заразен в страната с този вирус. 33-годишният мъж вероятно се е заразил на 21 януари, когато е бил на обучение със своя китайска колежка.

Новите трима заразени в Бавария са изолирани и са под наблюдение в клиника в Мюнхен. Като предпазна мярка утре ще бъдат проверени още служители на компанията, които са били в близък контакт с китайката.

„Бритиш Еруейс“ прекратяват полетите си до Китай заради епидемията от коронавирус, предаде АФП.

Руските Уралски авиолинии също обявиха днес, че прекратяват някои от услугите си до Европа заради смъртоносния китайски коронавирус.

Базираната в Екатеринбург авиокомпания спира полетите си до Мюнхен, Париж и Рим, както и до японския град Сапоро до края на зимата.

Междувременно в Обединените арабски емирства беше потвърден първи случай на заразяване с новия коронавирус от Китай.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg