От 1 май ще се разреши влизането в България да е възможно по три начина - с ваксинационен сертификат за завършен ваксинационен курс срещу COVID-19; с отрицателен PCR или антигенен тест; с документ за преболедуване на коронавирусната инфекция не повече от 6 месеца от датата на влизането в страната.

Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов.

Сертификатът се издава при поставянето на втората доза от ваксината, напомни Ангелов.

Опитваме се да направим мерките, подобни на съседните ни държави и почти същите, които ЕК вероятно в края на май със задължителен регламент ще въведе за целия ЕС, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Удължават извънредната епидемична обстановка

Кунчев обясни, че преболедуването на инфекцията ще се доказва не с документ, издаден от лечебно заведение, а с резултат от PCR тест или бърз антигенен тест, който е бил положителен и периодът, в който може да се ползва, е до 6 месеца.

От 24 април се разрешава и провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и др. При спазване на дистанция, носене на маски, проветряване и дезинфекция.


След 10 май ще се увеличи броят на класовете, които могат да присъстват в училище.

До края на месеца не се предвижда промяна в мерките за организирането на туристически пътувания.

Допуска се и провеждането на спортни състезания на открито от 24 април. Разрешава се да имат публика при заемане на 30% от местата, но не трябва да има повече от 1000 души в сектор. Публиката трябва да спазва дистанция от 1,5 м и да носи маски за лице.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg