Маските стават задължителни и на открито от 22 октомври.

Това стана ясно след заседание на експертните съвети и здравния министър проф. Костадин Ангелов във вторник.

За връщането на мярката се обявиха много лекари и медицински сестри, а причината за това - високият ръст на новозаразени.

Ще се намали ли карантината при COVID-19

Заповедта ще влезе в сила от четвъртък.

"Очакваме намаляване на заболеваемостта ако се спазват стриктно мерките. В други държави това е факт. Ще дадем един ден възможност на българските граждани, за да се снабдят с маски и считаме, че от четвъртък маските на открито ще бъдат задължителни за всички", съобщи здравният министър.

Мерките са еднакви за всички. Маските ще са задължителни до края на ноември ако ситуацията е такава, каквато е сега.



"Нашата цел е да намалим броя на заразените български граждани, за да постъпват по-малко в лечебните заведения. Пазим и българските медици с тази мярка. Ние трябва да запазим медиците живи, за да има кой да ни лекува", аргументира се министър Ангелов.

Той уточни, че Националният логистичен център ще бъде ситуиран в София, той ще работи като кол център 24 часа 7 дни в седмицата.

Държавата ще бъде разделена на 6 административни големи района. За всяка една шестица има няколко административни области. Този денонощен център ще има задачата да осъществява ефективна логистика на всички процеси между всички институции денонощно.

От четвъртък карантината става от 14 на 10 дни само при определени условия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg