"Новият вариант на COVID-19 вече е в България. Това сочат данни от нашата вирусологична лаборатория", каза директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов по време на традиционния брифинг на здравните власти в четвъртък.

"Дадохме първите 4 проби от българи, дошли от Англия за секвенция още в края на ноември" поясни той.  

„Макар и още да нямаме излезли резултати от централната лаборатория смятаме, че този щам вече е в България и за съжаление ще започне да набира скорост. Именно затова смятаме, че трябва да бъдем много по-осторожни и по-внимателни. Трябва да спазваме мерките", каза още Балтов.

Ще дискриминират ли неваксинираните ако нямат сертификат

Премиерът Борисов обясни, че единственият компромис, който може да се направи със здравето е само за образованието. 

Премиерът засегна новия щам, като посочи, че рискът за него е голям. Добави, че до 31 януари ситуацията ще се наблюдава.

"Докторите много рязко опровергаха оптимизма във всички нас. Въпреки пълния локдаун, въведен от месеци във Великобритания, продължава да се качва броят на заразените и на починалите", каза още Борисов.



Той посочи, че проблем ще бъде ако разхлабването на мерките за учениците, фитнесите и спорта, доведе до по-висок брой на новите случаи.

„Яслите, градините и учениците до 4 клас не повишиха заболеваемостта. Дай Боже, така да е и с по-големите ученици”, отчете премиерът.

Борисов коментира, че удължаването на мерките след 31 януари означава, че близо 100 милиона допълнително трябва да се дадат за неработещите бизнеси.

„Така спасяваме работни места и помагаме на семейства, но БВП не се увеличава”, поясни министър-председателят.

Той поясни, че от близо 30 000 заети в ресторантьорския бранш, 6 300 са подали заявления за подпомагане.

„Защо е така, оставям на вас да прецените”, призова премиерът. 

Това, което се случва в Европа, никак не е оптимистично, допълни Кунчев.

Изключително притеснени са европейските колеги за ситуацията във Великобритания, а вече и в Ирландия и донякъде в Нидерландия. Разпространението на новия щам върви, макар и с различни темпове – в рамките на четири седмици във Великобритания той успя от 10-15% да заеме дял над 75 на сто.

Електронният сертификат за ваксина вече е факт 

Правилно е да се нарича нов вариант, тъй като промените са толкова малки, че не може да го наречем щам, уточни той и допълни:

„Хубавото при него е, че той не води до по-тежки заболявания, лошото е, че се разпространява по-бързо на базата на високата концентрация, която намираме в носоглътката на хората – тя е между 10 и 100 пъти по-голяма, което значи, че неговата заразност е с пъти по-голяма. Досега в България това, с което си имаме работа 10 души заразяват между 5 и 6 души и затова е намаляващ темп. В момента във Великобритания 10 души заразяват 27“.  

БТА
БТА

„Това предстои да се случи в Европа. Кога ще достигне до нашите граници, надявам се, колкото се може по-късно, за да сме по-подготвени и болниците за нова вълна хора, които ще имат нужда от лечение, и с това, че все пак по-голям брой хора ще бъдат ваксинирани, макар че не можем да разчитаме в такива кратки срокове, че техният дял ще бъде кой знае колко голям“, посочи Кунчев.

Кунчев: Ще има втора доза от ваксината за всички, получили първа 

„От медицинска гледна точка ние се намираме в чудесна ситуация в момента, опитваме се да я задържим, но ако избързаме и предприемем мерки за крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с ефекта от разпространението на новия щам“, предупреди главният държавен здравен инспектор. 

Продължава да се запазва трайна тенденцията за броя на излекуваните – неколкократно в пъти по-голям от броя на потвърдените случаи на Covid-19 – за 7 дни броят на излекуваните е 31 456, а броят на потвърдените е 2993. 

istock
istock

Заетостта на болничните легла за неусложнени пациенти на национално равнище към днешна дата е 29%. Най-висока е тя в София-област, следвана от София-град.

Заетостта на интензивните легла е 43% - най-висока в София-област, Силистра, Ловеч и Видин.

Очакват бум на желаещите да се ваксинират преди лятото

На брифинга главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че Европейският център за контрол на заболяванията още не е качил данните за заболяемостта на седмична база.

Новите данни за заболеямостта вътре в страната са по-интересни, посочи доц. Кунчев – Разград падна във втората категория – жълтата, до заболяемост между 20 и 60 на 100 000 – това се случва за първи път от няколко месеца.

„Половината от останалите области са в групата на заболяемост между 60 и 120 на 100 000, в резултат на което вече имаме области и в трите различни сфери на заболяемост. Най-висока е заболеямостта за последната седмица във Враца – 186, Бургас – 169, Плевен – 169 и Перник – 163 на 100 000. Най-ниска е в Разград - 59“, отбеляза той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg