Служители на столичната Регионална здравна инспекция (РЗИ) влязоха в парламента, за да съставят актове на народните представители, нарушили заповедта за задължително носене на предпазни средства на закрити обществени места.

През последните няколко заседания на парламента редица депутати отказваха да слагат задължителните маски за лице, като мярка срещу разпространението на COVID-19, а други ги носeха под брадичката.

Симеонов: Глоба от 300 лв. трябва и за всеки, който обслужва клиенти без маска

Припомняме, че от 23 юни носенето на маски на обществени места на закрито е задължително, но не всички народни представители спазват правилата, а изискванията предизвикаха на няколко пъти и полемика в пленарната зала. Глобата за неспазване на мярката е от 300 до 1000 лева.

По официална информация ще бъдат санкционирани общо 24-ма депутати, а размерът на глобата е минималният – 300 лева.

БГНЕС
БГНЕС

Единствено от парламентарната група на ГЕРБ потвърдиха, че шестима от депутатите им са попаднали под ударите на закона. „Подписали са си актовете, не знам каква е стойността им. РЗИ ще си я определят. Който е сбъркал, ще си понесе санкция“, заяви пред журналисти заместник-председателят на групата Красимир Велчев, цитиран от БГНЕС. Той не е сред санкционираните и не оправда колегите си за техните действия.

Засилени проверки на пътници в Бургас за носене на маски в градските автобуси

„Не е най-правилното, но всеки бърка. Не мога да съдя всички колеги. След като е сбъркал някой, ще си понесе отговорността“, каза още той.

Засега от останалите парламентарни групи не са направили коментар по темата.

Независимият народен представител от „Атака“ Павел Шопов пък покани инспекторите да му връчат акта в зала „Запад“ на парламента, където сега се помещават журналистите, отразяващи дейността на законодателния орган. Според него така би било „най-прозрачно“. След почти двучасово очакване това обаче така и не се случи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg