Подписан е анексът към Националния рамков договор, с който се повишават средствата в сектор здравеопазване.

"В болничната медицинска помощ, където има над 350 лечебни заведения, цените на клиничните пътеки ще бъдат увеличени с 20 лева. С тях ще се покриват цените на тестовете за пациенти със съмнения за коронавирус. Това увеличение ще има устойчив характер и ще продължи до 2021 г.“. Това каза на брифинг министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

С 20 лева вдигат парите за всички клинични пътеки

"В първичната извънболнична медицинска помощ също ще има увеличение на цените на всички дейности средно с 10%", допълни той. "Цените на първични и вторични прегледи също се увеличават с 10%, увеличават се и обемите. Това касае приблизително 6000 практики”, обясни здравният министър.

В денталната помощ се предвижда покачване на цените на дейностите без протезите с приблизително 10%, като целта е да се увеличат месечните плащания  считано от 1 август 2020 г.



"Целта на това е да се увеличат услугите за пациентите. Това ще доведе до повишаванена качествата на предлаганите услуги. С 10 % се увеличават и цените при фармацевтите при заплащането на рецепти, които са 100 % реимбурсирани от НЗОК“, каза още министър Ангелов.

Председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров каза, че Надзорният съвет на НЗОК е решил с икономиите в бюджета на НЗОК да започне плащане на надлимитната дейност на болниците.

Двойно вдигат парите за Covid-клиничната пътека


Председателят на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков оцени като прагматични и плодотворни преговори с Надзорния съвет на НЗОК. Днес е подписан и анекс за денталните дейности.

istock
istock

"Увеличението с 10 на сто на всички дентални дейности е решителен момент и те ще послужат за подобряване на възнагражденията и на качеството на услугата", каза той.

"До 126 млн. лв. ще се отпуснат в бюджета на НЗОК, за да се покрият договореностите до края на одината. Предстои проверка и анализ на всички дейности, извършени, но неплатени от НЗОК от 2015 г. досега", каза председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

"Анализът ще бъде готов до началото на октомври. На този етап не се налага актуализация на бюджета на НЗОК", каза Начева. Електронното ежедневно отчитане на извършената дейност от личните лекари ще се тества през септември и октомври, идеята е да влезе в сила от януари следващата година", допълни още Начева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg