Министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор може със заповед да разпореди задължителна изолация на лица, болни от и заразоносители на заразни болести, както и задължителна карантина на контактните с тях лица, въз основа на извършена оценка на съществуващия епидемичен риск от разпространението на съответната заразна болест. 

Това приеха окончателно депутатите с промените в Закона за здравето.

Представиха плана за ваксинации, вижте кои ще бъдат първи

Лице, болно от или заразоносител на заразна болест, което откаже или прекъсне изпълнението на задължителната изолация, ще се наказва с глоба от 5000 лв.

Отново със законови промени депутатите дадоха възможност при обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването да забранява за определен срок износа на лекарствени продукти от страната.

istock
istock

Целта е да се гарантират достатъчни количества лекарствени продукти за задоволяване на здравните потребности на населението на България.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg