Българските зърнопроизводители се готвят за кошмарна реколта тази година, благодарение на сушата в началото на пролетта и проливните дъждове току преди началото на летния сезон.
 

„Никой не е допускал, предполагал в най-големите си кошмари, че ще се случи такава тежка суша и такъв провал на реколтата“, каза Мариела Йорданова - зърнопроизводител и председател на браншовата Асоциация на зърнопроизводителите, пред БНР.
 
В Добруджа на места се очаква добив от 0 до 300 кг пшеница, което би било трагично за някои производители, според Йорданова. В Северозападна България ситуацията изглежда по-добре, но в Бургаско, Сливенско и Ямболско загубите ще са огромни.

Добрата новина е, че зърнените култури са борсови стоки и слабата реколта в България не означава непременно висока цена на пазара.

Страната ни е един от скромните производители в световен и европейски мащаб, за да окаже особено голямо влияние върху сектора.
 



Одобриха нови компенсации за земеделците

Мариела Йорданова отчете и един друг проблем, касаещ застраховките при суша. Тя подчерта, че такива в момента не се правят, а в същото време това е най-големият, независещ от производителите проблем, с който биха могли да се сблъскат.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg