Председателят на Асоциацията на собствениците на земеделски земи Стайко Стойков предупреди пред БНР, че собственици на дребни парчета земя губят огромни суми от това, че някой ползва земята им без тяхно съгласие и че има риск дори тези хора да загубят собствеността си:

Държавата обявява процедура за закупуване на гори от частни собственици

"Много хора успяха да заграбят по този начин земята на базата на това, че са я използвали дълги години и никой не я е потърсил. Има статистика в държавата, която можеш да провериш - колко хора са придобили от сделки по давност земята. Това е един от големите проблеми".

Според председателя на Асоциацията на зърнопроизводителите Костадин Костадинов обаче, не са възможни злоупотреби с т. нар "бели петна" земеделска земя, защото те са служебно разпределени на едри арендатори:

Собственици губят милиони от непотърсени ниви

"Споразуменията, които се сключват се извършва за срок от една година. Те в едната година с един, другата година са в друг, така че този давностен срок и това придобиване по давност за земеделски земи не съм чувал изобщо".

istock
istock

Костадин Костадинов дори е категоричен, че така чрез "белите петна" се защитават интересите на дребните собственици, които получават рента за земята си.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg