размер на шрифта:

В България – 235 евро, в Люксембург – 1999 евро

Къде плащат най-добре и къде - най-малко

15.02.2017| Коментари Новини8| видяна 9892
Новини

Люксембург и Ирландия са страните от ЕС, в които работодателите плащат най-високи минимални заплати.

Най-ниските пък са отчетени в България и в Румъния. И все пак: през последните десет години минималните заплати в тези две най-бедни страни-членки на Общността са нараснали двойно

В трите балтийски републики - Литва, Латвия и Естония - заплатите пък са скочили с над 60%, сочат най-новите данни на Евростат.  

Проучването на статистическата служба на ЕС обхваща всичките 22 страни от Общността, в които има гарантирани минимални работни заплати. В останалите шест - Австрия, Дания, Италия, Кипър, Швеция и Финландия - такива няма. Данните за страните, които не са част от еврозоната, са били приравнени към еврото.

България - на опашката

Към 1 януари 2017 година най-ниската месечна заплата, получена в Люксембург, е била 1999 евро, а в България - 235 евро. Това потвърждава огромната разлика в размера на минималното заплащане на труда в отделните страни от ЕС - в случая съотношението е почти 1 към 9. Но ако отчетем различните ценови нива и различната покупателна способност на гражданите в тези две държави, тогава разликата спада до 1 към 3, отчита Евростат.

Като цяло: размерът на минималните заплати в Западна Европа е в пъти по-висок от този в бившите социалистически страни от Източна Европа. Даже в Португалия - най-бедната от западноевропейските страни-членки - по закон работодателите са задължени да плащат минимум 650 евро месечно на работниците си. 

Новини

За сравнение: в Източна Европа най-високата минимална месечна работна заплата е 470 евро - в Естония. Единственото изключение от това правило е Словения, където работодателите плащат 805 евро минимална работна заплата. С това тя гони по минимален доход Испания (826 евро).

Интересни са данните за Гърция: дори и след 6 години на тежка криза гърците продължават да получават повече пари от всички източноевропейски страни (без Словения), а и повече, отколкото португалците. В момента минималната работна заплата в Гърция е 684 евро месечно.

В Русия е още по-зле

И все пак: Гърция е единствената от изследваните 22 страни от ЕС, в която размерът на минималната работна заплата не е нараснал спрямо 2008 година, а дори е спаднал - с 14%.

Във всички останали страни Евростат отчита ръст в размера на минималното заплащане на труда: в България през последните 10 години нарастването е със 109%, в Румъния - с 99%, в Словакия - с 80%, Естония - с 69% и в Латвия - с 65%. За сравнение: за същия период минималната заплата в Люксембург се е покачила с 27%.

Това означава, че източноевропейските страни лека-полека догонват страните от Западна Европа. С приблизително същите темпове обаче се увеличава разликата между бившите соцстрани и Русия.

Към 1 януари т.г. минималната работна заплата в Русия е възлизала на 7500 рубли, а от юли 2017 тя ще стане 7800 рубли. При сегашния разменен курс от 61,5 рубли за евро това означава минимална работна заплата от 127 евро.

Казано иначе: минималната работна заплата в Русия е двойно по-ниска от тази в България, три пъти по-ниска от тази в Естония и 12 пъти по-ниска от тези в Белгия и Холандия.

Вижте още: 

Обещанията за вдигане на заплатите са илюзорни

Средната заплата мина границата от 1000 лева 

Първа заплата за 2017 - повече пари за осигуровки 

Източник:Дойче Веле Снимки:Gettyimages

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

В ЕС ще инвестираме в лична пенсия след 3 години

Целта на новия регламент е да създаде единен пазар за пенсионно лично спестяване

Новини

Средният осигурителен доход през май е със 70 лв. по-висок

Пенсиите за юни ще се изчисляват въз основа на по-висока база, отколкото миналата година

Банкови продукти

Със съдействието на