размер на шрифта:

Вестник Пари връчва банкови оскари за 12-и път

За 12-и пореден път ще бъдат присъдени отличията, които се определят на базата на финансовите резултати на банките за миналата година.

08.07.2009| Коментари Новини0| видяна 2245

Дни преди банкерите да излязат в заслужена лятна отпуска, в. Пари ще отличи най-добре представилите се банки през 2008 г. Днес вестникът ще определи кой ще се закичи с най-желания приз във финансовата гилдия - Банка на годината. Лично президентът на Република България Георги Първанов ще даде банковия Оскар тази вечер в Гранд хотел София и ще поздрави победителите. За 12-и пореден път ще бъдат присъдени отличията, които се определят на базата на финансовите резултати на банките за миналата година. В условията на криза и в рецесията, която се е настанила в икономиката ни, банкерите са изправени пред редица предизвикателства. Ето защо призът, който в. Пари ще даде, е признание за техните усилия и уменията им да устояват на предизвикателствата. Отличията са и отговорност, която банкерите носят пред клиентите си. Наградата на в. Пари е и стимул банките у нас да предлагат все по-добри и по-качествени продукти.

Категории
Освен голямата награда - Банка на 2008 г., ще бъдат връчени награди в следните категории: пазарен дял, динамика и ефективност. Освен тях читателите на в. Пари в анкета на сайта ни ще определят и Банка на клиента. За пръв път тази година ще бъде присъдена и награда за най-добре представящия се клон на чуждестранна банка у нас.
Тази година в. Пари реши да връчи и една специална награда на управителния съвет на БНБ за приноса му в запазването на стабилността на банковата система и валутния борд.

Победители
Най-много отличия Банка на годината досега е печелила Райфайзенбанк - общо три, след нея се нареждат Банка ДСК и Пощенска банка с по две отличия, а ПИБ, ОББ и Булбанк са с по една награда.

Комитет
Както всяка година, победителите се определят в деня на връчването от комитет, чийто председател за 2009 г. е финансовият министър Пламен Орешарски. Членове са Валери Димитров, председател на Сметната палата; Камелия Касабова, зам.-председател на 40-ото народно събрание; Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на външните работи; Саша Безуханова, съпредседател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България; Мария Георгиева, директор на Mеждународния банков институт; Силвия Пенева, партньор в Delloitte България; Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал; Стефан Ненов, съдружник в Мур Стивънс България одит; Стамен Тасев, изпълнителен директор на BBLF; Ертан Кара, секретар на президента по икономическите въпроси; Михаил Стоянов, директор на фондация Атанас Буров; Максим Бехар, президент на M3 Communication; Андрей Пръмов, финансист; Стефан Неделчев, главен редактор на в. Пари, и икономистът Петкан Илиев.

Показатели
Как се определя печелившият

Наградата Банка на годината се определя на базата на финансовите резултати за 2008 г. на всичките 24 трезора. Освен голямото отличие в. Пари ще връчи и награди в следните категории: приз за пазарен дял, приз за ефективност и приз за динамика, както и награда на клиента.

Пазарният дял се определя на базата на балансовото число, кредитите, депозитите, собствения капитал.

При динамиката се взимат под внимание балансовото число, собственият капитал, кредитният портфейл, депозитите и печалбата.

За ефективност критериите са кредитният портфейл, съотношението печалба към активи, степента на покритие на активите, възвръщаемостта на собствения капитал и др.

Източник: Снимки:

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

Къде да отидем на море и колко ще ни струва

България, Гърция и Турция остават най-посещаваните дестинации от българите   

Новини

18 934 българи намалили данъците си с онлайн декларации

Нашенци спестиха 10 бона от данъци заради плащания с карта  

Банкови продукти

Със съдействието на