размер на шрифта:

Как да избегнем финансова измама, когато продаваме имот

Ако вече сте намерили купувач, сключете предварителен договор с него, съветва брокер

31.10.2014| Коментари Новини5| видяна 28136
Новини

Може ли да бъда измамен и да не получа парите си от продажба на имот? Този въпрос вероятно вълнува всеки продавач, особено тези без опит. При подобна сделка дори една дребна грешка може да ви струва скъпо. Ако за пръв път ви предстои продажба на имот, по добре не рискувайте да правите всичко сам. Имот не се продава всеки ден, затова трябва да се подготвите подобаващо.

Ако вече сте намерили купувач, сключете предварителен договор с него, съветва брокер Антон Илиев. В него се описва всичко до най-малкия детайл – колко е договорената цена, каква част от нея ще получите при подписването на предварителния договор и каква част при нотариалното прехвърляне на имота, в какви срокове ще стане прехвърлянето, в каква валута ще получите парите в банковата си сметка и т.н.

Случвало се е хора без опит да получават твърде изгодни предложения за продажба на своя имот, като условието на кандидат-купувачите много често е: „Бездоговори, направо на нотариус отиваме и ти ми го прехвърляш имота, а аз ти плащам парите...“

Експертът предупреждава да внимавате много, ако получите подобни предложения, защото едно погрешно ваше действие може да доведе до трудно обратими последствия. Изберете брокер и агенция, които да ви подготвят предварителен договор според вашите конкретни нужди и да обезпечат сделката ви „от-до“.

За да сте спокоен при продажба на недвижима собственост, е нужно сделката да бъде обезпечена юридически с предварителен договор за покупко-продажба, потвърждава брокер Десислава Щебетовска. Трябва да присъстват задължителните атрибути – продавач, купувач, пълно описание на имота по нотариален акт за собственост, цена на имота, срокове по договора, начини на плащане и други. Нейният съвет е да си наемете добър юрист или брокер.

За по-голяма сигурност е добре да изповядате сделката нотариално на реална цена (в нотариалния акт за покупко-продажба да е записана действителната цена, на която продавате), а не както масовата практика – сделките да се прехвърлят на цена, по-ниска от действителната с цел продавач и купувач да спестят от таксите за данъци и нотариални такси.

За продавачите това е изключително важно, подчертава специалистът. Ако вашият купувач ползва кредит от банка за покупката – поискайте от него да извади удостоверение от банката-кредитор, в което тя поема ангажимент да му отпусне кредит. Нека там е записана и сумата, която му е отпусната. В това удостоверение се записва също, че банката-кредитор ще преведе парите по ваша сметка.

Ако все пак имате опасения, може да заверите предварителния договор нотариално, като го подпишете с вашия купувач пред нотариус. Ще трябва да платите нотариална такса, изчислена на база на сумата, записана в предварителния договор. Нотариалните такси можете да видите в Тарифата за нотариалните такси към Закона за нотариусите и нотариалната дейност.

Източник:Анастасия Станишева Снимки:sxc.hu

Коментари

За да коментираш трябва да си регистриран потребител

Водещи новини

Новини

Къде да отидем на море и колко ще ни струва

България, Гърция и Турция остават най-посещаваните дестинации от българите   

Новини

18 934 българи намалили данъците си с онлайн декларации

Нашенци спестиха 10 бона от данъци заради плащания с карта  

Банкови продукти

Със съдействието на