С разгара на пролетната кампания цената на земята в Добричко достигна 1 200 лева за декар, съобщиха за БТА от Регионалното сдружение на агенциите за недвижими имоти.

За първи път тази пролет пазарът не затихва, както обичайно става с началото на сеитбата, коментира председателят на сдружението Павлина Тодорова. По думите й масово се сключват сделки за по 1 000 лева за декар и търсенето на плодородни полета не спира. Има оферти и за 1 500-2 000 лева, но брокерите не ги смятат за реални.

Най-скъпо върви черноземът край Балчик, Каварна, Генерал Тошево, ако парцелите са над 20 декара. Високите ценови нива са достигнати и в селата в радиус от десетина километра

край Добрич, посочва Мария Василева - управител на агенция за недвижими имоти. Според нея поскъпването на земята в региона бележи около 20 на сто ръст в сравнение с миналата пролет.

Има сделки и за 1 250 - 1 300 лева за декар, но покупко-продажбите са за най-хубавите полета край морето и са единични, допълва Силвия Колева, управител на дружество, което търгува със земеделски земи.

Отминалата добра стопанска година, високите ренти, европейските субсидии, които все повече привличат зърнопроизводителите, са сред факторите, "оскъпили" земята, коментират брокерите. Заедно с основните играчи на пазара - арендаторите, все повече земеделски кооперации влагат свободните си ресурси в нови масиви. Хора, работили в чужбина, също предпочитат вместо да държат парите си в банка да ги вложат в ниви, казва Павлина Тодорова. Според нея все повече спестители се отказват от покупката на жилище, смятайки инвестицията в земя за по-сигурна. Черноземът няма овехтяване и не иска саниране, шегуват се посредниците на пазара.

Купувачите обичайно правят сметка да си върнат инвестицията от бъдещи ренти, които биха получили в десетгодишен период. През 2010 г. рентите вървяха по 40-50 лв. до 55 лева, година по-късно достигнаха 70-80 лева, а, ако новата реколта е добра, вероятно собствениците на земя ще получат и по 100 лева за декар, прогнозира Мария Василева. Освен от добрата рента колко бързо ще се намерят купувачи зависи и от местоположението на парцелите, от категорията и големината им, а все по-често и от сключения аренден договор.

Дългосрочните договори стават все по-голямо препятствие за свободния пазар, единодушни са брокерите. В агенцията на Василева наскоро попаднали на договор-рекордьор - за 25 години, макар и за отдаване на земя в друг регион на страната, с "жестоки неустойки". Собственикът се задължавал, ако реши да продаде земята, да плати по 100 лева за декар за всяка оставаща година до изтичането на арендния договор. Примерът е симптоматичен и за житницата на България, където арендните договори масово се сключват за десетина-петнайсет години и на практика "закрепостяват" притежателите на ниви, казват от сдружението.

Нова възможност да се купи изгодно земя е на търгове, обявявани от съдия-изпълнители, споменава Силвия Колева. Изгубени парцели при необслужени банкови кредити вървят доста по-евтино. Купувач плати за ипотекиран имот по 700 лева за декар край Генерал Тошево при 900 лева пазарна цена за подобен парцел в района, обясни Колева. По думите й обаче кандидат-купувачите не проявявали особен интерес към подобни публични разпродажби заради сложните процедури.

Цената на земята няма да падне, може да поевтинее само при някакъв срив в производството - ако последват, да кажем, две години на суша, както се случи в началото на новото хилядолетие, категорична е Павлина Тодорова. Според нея продажбите могат да тръгнат надолу и ако евентуално се въведе данък върху рентите или данък върху собствеността на земята.

Пазарът на земя ще става все по-тромав, защото купувачи и продавачи все по-трудно се срещат в офертите. Собствениците на земя вдигат много цените и не е изключено до края на годината декарът да достигне 1 300 лева, смята Силвия Колева.

Цената плавно ще расте и нищо чудно до края на годината големите масиви да се продават по 1 500 лева за декар, а по-малките - по 1 000 лева, прогнозира Мария Василева. Но много зависи каква реколта ще приберат зърнопроизводителите и дали ще успеят да я продадат на добра цена./БТА/