Тематичните проверки в Мостстрой АД и Холдинг Пътища АД са завършили с 10 връчени акта за административно нарушение, съобщава Комисията за финансов надзор.

Установените нередности касаят неразкриване на вътрешна информация и разкриване на невярна вътрешна информация.

Установени са и нарушения на изискванията за полагане на дължимата грижа от страна на управителните органи във връзка със сключени сделки от името на едно от публичните дружества.

За констатираните несъответствия на одитиран годишен финансов отчет за 2009 година и за несъответствия на одиторските ангажименти с изискванията на Международните одиторски стандарти ще се предприемат допълнителни действия, уточняват от КФН. За резултатите по част от посочените проверки са уведомени органите на прокуратурата и МВР за предприемане на действия по компетентност. Извършено е и уведомяване на Националната агенция за приходите.
 
През втората половина на 2010 година надзорната институция е извършила общо 9 пълни проверки. От тях 5 са в дружества със специална инвестиционна цел и това са Ексклузив пропърти АДСИЦ, Агрофинанс АДСИЦ, Хелт енд уелнес АДСИЦ, Пи Ар Си АДСИЦ и Прайм пропърти БГ АДСИЦ. Обхванат е целия период от лицензирането им, до настоящия момент.

При по-голяма част от посочените проверки не са установени административни нарушения, но с цел оптимизиране на дейността са отправени препоръки.
При едната планова проверка са съставени 4 акта за установяване на административно нарушение, касаещи сключване на сделки на публично дружество без предварително одобрение на управителния орган, отправени са препоръки относно разпределянето на дивидент и декларирането за имуществени и делови интереси.

КФН е проверило и 4 управляващи дружества. Това са УД КТБ Асет мениджмънт АД, УД ПФБК Асет Мениджмънт АД, УД Астра Асет мениджмънт АД и УД ЦКБ Асетс мениджмънт АД. Нарушения при тях не са установени.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!