10,3 млн. лева европари са отпуснати за развитие и подобряване на дистанционното обучение. Средствата са разпределени сред 13 български университети.

Парите идват по ОП "Развитие на човешките ресурси", а премиерът Бойко Борисов връчи договорите на ректорите на спечелилите университети.

Според Борисов в 21 век електронното обучение е едно от модерните и много важни средства за обучение на младите хора. По думите му така се пестят пари и време, а работата с компютри не е проблем за младите.  „Електрониката е ежедневие за тях.", коментира Борисов.

Премиерът отново припомни, че иска да насърчи университетите да кандидатстват и да печелят проекти.

Той допълни, че това са "живи пари, които отиват директно, в сфери важни за всяко едно учебно заведение".

3 млн. лв. от общата сума ще отидат в Софийският университет  „Св. Климент Охридски" за 5-те проекта, които те са спечелили. Техническият университет в София получи 814 хил. лв. за 2 проекта, Националната художествена академия – 494 313 лв., Медицинският университет в София – 288 394 лв, Военният университет във Велико Търново – над 605 654 лв.
Сред получилите безвъзмездно финансиране са и Пловдивският университет, Медицинският университет в София, Художествената академия, Висше транспортно  училище „Тодор Каблешков", Колеж по икономика и администрация - Пловдив и др.

От Висшето училище по застраховане и финанси не пропуснаха да  изтъкнат, че за своето 10- годишно съществуване за пръв път получават държавно финансиране. Отпусната сума за тях е 426 711 лв.

Образователният министър Сергей Игнатов пък съобщи, че във ведомството му работят по 3 нови проекта за 25 млн. лв. Средствата по тях ще отидат за усъвършенстването на управленския потенциал на университетите, заяви Сергей Игнатов.