Празниците освен с хубаво настроение са свързани и с големи разходи за покупки и пазаруване. Това понякога създава голям стрес и помрачава празничното настроение и еуфорията от празника. „Активни потребители” дава 10 съвета как да намалите разходите си за храна, напитки и подаръци по коледните празници.

Направете предварителен план на разходите

Преценете добре какви са възможностите ви за пазаруване и се съобразявайте с тях. Ако харчите спонтанно на момента и пресмятате разходите по-късно, може да изпитате неприятни емоции и финансови затруднения.

Пазарувайте по интернет

Пазаруването по интернет може да ви спести време и пари. Използвайте сайтове, който съдържат сравнителни цени на една и съща стока. По този начин ще можете да изберете най-евтиния вариант. Друго предимство на пазаруването онлайн е, че ако не сте доволни от стоката, имате право да я върнете в 7-дневен срок.

Организирайте Коледна томбола

Ако правите парти по празниците, организирайте си Коледна томбола. При нея всеки присъстващ купува и получава само един подарък. Предварително може да се уговорите подаръците да не надхвърлят определена сума. Имената на гостите се написват на листчета, слагат се в шапка и подаряваш на този, чието име изтеглиш. Емоциите, забавлението и изненадата добавят стойност и оставят спомени, които не се купуват с пари!

Купувайте храни и напитки на намалени цени

Намалете разходите си за хранителни стоки, като пазарувате от по-евтини супермаркети продукти с намалени цени и на промоция. Не винаги най-скъпите марки са с най-добро качество.

Намалете разходите за коледното пътуване

Ако планирате да пътувате със самолет по Коледа, най-добре е да купите билетите си по-отрано, особено ако възнамерявате да използвате ниско бюджетните авиокомпании. При тях принципът на формиране на цените е в зависимост от заетите места за конкретния полет и периода от време между закупуването на билета и пътуването. Същото важи и за пакетните почивки, резервациите в хотели и т.н. Колкото по-отрано планирате пътуването си, толкова по-евтино ще ви излезе.

Не прекалявайте с храната

Винаги по празниците остава голямо количество храна, което после се изхвърля. Това може да се избегне, ако си направите предварително меню и списък с необходимите продукти. Така ще използвате максимално храната, която сте купили.

Нежелани подаръци

Не изхвърляйте подаръците, които не ви харесват. Опитайте се да ги замените с други стоки в магазина, от който са купени. Ако няма такава възможност, добро решение е да ги пуснете за продажба в интернет.

Направете подаръци собственоръчно

Не е нужно всяка година да купувате големи и скъпи подаръци. Нещо малко, но оригинално и изработено собственоръчно може да се окаже по-ефектен и стойностен подарък. Освободете въображението си и ще видите, че дори не ви е нужно много време. В интернет може да намерите разнообразни идеи и методи за ръчна изработка на подаръци. 

Спестете от коледна украса

Коледната украса е важна за празничното настроение, но често разходите за нея идват в повече. Не купувайте всяка година нови играчки за елхата. Използвайте украсата от миналата година, като измислите нови форми и подредби, за да бъде ефектна.

Оборудвайте се за следващата Коледа през януари

Разпродажбите през януари са добра възможност да намалите разходите си за следващата Коледа. Оборудвайте се с опаковъчна хартия, коледни картички и украси на намалени цени, така че следващата година да не ви се налага да купувате същите стоки, в периода когато те са по-скъпи.