Готвеното 10-процентно съкращение на служители в МВР няма да засегне полицаите, увери от ефира на бТВ Илия Кузманов, зам.-председател на синдиката на МВР.

Служителите на ведомството са около 54 000, което означава, че оптимизацията ще засегне близо 5 400 души.

По думите на Кузманов – това ще бъдат служители от спомагателните дейности в МВР – огняри, работници в столови, диспечери, системни оператори. Те няма да засегнат полицаите, които са около 27 000 души, категоричен бе синдикалистът.

Според Илия Кузманов готвените съкращения в МВР „не дават особени възможности за протест на синдикатите”, които имат контролна функция в процеса съгласно колективния трудов договор.

Той не отрече информацията, че съкращенията ще засегнат предимно служители на трудови договори, а не такива, назначени по Закона за държавния служител, което означава, че оптимизация в администрацията практически няма да има.

„В някои дирекции администрацията е около 40%. При положение, че при двама души на улицата се пада по един в администрацията, това е неразумно раздуване”, подчерта Илия Кузманов. Той обаче допълни, че засега „нито данни, нито намерение” за съкращения в администрацията.