Френски производители изкупуват усилено родното лавандулово масло. Това съобщи пред „Новинар” Пламен Събев от Института по розата и етеричните култури в Казанлък. Причината доскорошният топпроизводител да купува нашата продукция е болест, плъзнала по лавандуловите насаждения.

Събев обясни, че заради заболяването французите са се насочили към отглеждането на сходната култура лавандин, но етеричното масло, добивано от нея, не е с толкова високо качество. Затова производителите изкупуват висококачественото българско лавандулово масло. Събев уточни, че те смесвали двете масла с идеята да подобрят своето.

Слабият добив във Франция е и причината страната ни да се нареди на първо място по износ на лавандулово масло в света през тази година. Въпреки слабата реколта това лято сме изнесли над 100 тона от ароматното масло, заяви Събев. Той посочи, че най-доброто масло се добива от сорта "Хемус", но за съжаление той не е толкова високодобивен като останалите.

Пред БНР изпълнителният директор на Българската национална асоциация за етерични масла, парфюмерия и козметика Николина Узунова посочи, че се наблюдава тенденцията лавандула да се отглежда и в Северна България, което преди е било рядко срещано.

Според нея българското лавандулово масло е добре котирано, търсено е и през последните 4-5 години интересът към производството на лавандула и лавандулово масло в България се е увеличил драстично.