"Албена" АД реализира печалба след данъчно облагане в размер на 9 337 000 лева през 2010 година, според одитирания отчет за дейността на дружеството.

Намалението на печалбата на годишна база е с 5 300 000 лева, като се изключат сделките с еднократен ефект от операции с ценни книжа и продажби на земи през 2009 г.

Сред основните причини за спада е намалението на средната цена на туристическите услуги и направените повече разходи за ремонт на базата и за закупуване на хотелско и ресторантьорско оборудване, се отбелязва в годишния доклад.

През миналия туристически сезон е постигнат 30 на сто ръст при ранните записвания, при които се предоставят отстъпки, на руския и румънския пазар и това е довело до ранно запълване на хотелите за юли и август

Курортът "Албена" е посрещнал през миналия сезон 221 000 туристи, като е постигнат ръст от 11 на сто в реализираните нощувки спрямо предходната година.

Средната заетост на почивната база в комплекса е повишена до 79 на сто при 76 на сто година по-рано.

Във ваканционното селище е постигната по-висока запълняемост на хотелите чрез включване в туристическия пакет на безплатно настаняване на децата до 12-годишна възраст, ползване на чадър и шезлонг на плажа от летовниците, намаляване на цените и други, посочват от акционерното дружество.

За последните 6 месеца цената на акциите на дружеството е нараснала с 20%, достигайки 60 лв. за лот.