Крумовград поиска гаранции за здравето на хората и екологията в района при общественото обсъждане на доклада по ОВОС за златодобива на Ада тепе, продължило повече от 12 часа в петък.

Позовавайки се на законовата процедура кметът на града Себихан Мехмед даде едномесечен срок на фирмата-концесионер „Болкан минерал енд майнинг" да изясни вълнуващи обществеността на родопската община въпроси, свързани със съдържанието на опасни тежки метали и вещества като минни отпадъци, арсен, антимон, горива, моторни, смазочни и хидравлични масла, в рудата, в почвата, във водата, която ще се зауства в река Крумовица, както и с водоснабдяването в община Крумовград.

Представители на еко организации като „Зелени Балкани", „Българският център за зелена икономика", Живот за Крумовград", както и Националният природонаучен музей, Коалиция срещу минните замърсявания и част от местното население, се обявиха категорично против добива на злато, защото това ще  наруши екологичното равновесие. 

Имаше и хора на противоположното мнение, според които златодобив трябва да има, защото това е свързано с осигуряване на работни места и развитие на много социални и съпътстващи бизнес дейности, които ще спрат обезлюдяването на региона.

От фирмата обещаха да спазят 30-дневния срок и да отговорят писмено на зададените въпроси. Инвестиционното предложение предвижда разработване на участъка Ада тепе, където доказаните залежи от благородния метал са около 27 тона.  Компанията обещава инвестиция в региона от порядъка на 150 милиона долара, а също и 90 процента от заетите по златодобиването да са местни хора.

БММ ще спази всички екологични изисквания, ще удовлетвори претенциите на хората и влее свежи пари в района, каза Алекс Нестор, директор „Корпоративни и външни отношения". Очаква се решението за проекта да бъде взето от Висшия експертен екологичен съвет в началото на септември, след което да се поризнесе и министърът. Ако се даде зелена светлина на проекта, добивът на злато от Ада тепе може да започне през 2014 година.