15 милиарда лева е достъпното финансиране по всички оперативни програми, от които 700 милиона лева се отпускат за проектантски труд, каза министърът по усвояването на евросредствата Томислав Дончев. Той обаче посочи, че условията за участие в проекти, основно търгове, са тежки и рестриктивни. Много участници отпадат от състезанията, заради административни несъответствия в документацията. Дончев заяви, че за да се реши този проблем, ще бъде създаден нов пакет типови документи за участниците в търговете по ЗОП.

Новият пакет типови проекти трябва да е готов до шест или седем месеца и няма да струва скъпо, уточни министърът. „Пакета типови документи разчитам да ги разработим в рамките на сега действащия закон. При последващи законодателни промени те биха могли да бъдат адаптирани или променени. Оперативната програма Техническа помощ –там има възможност да се използва ресурсът и за финансирането на подобно мероприятие”.

Министърът обясни, че когато проектите заработят, обществените поръчки трябва да стават по-лесно и качествено и с по-малко грешки, което трябва да се отрази и на усвояемостта на евросредствата. Дончев посочи още, че от наличните такива средства около 5 % са разплатени и 34 % са договорени, а до края на годината процентите трябва да бъдат съответно 10 % и 40 %.

Главният архитект на София Петър Диков обясни как вижда ролята на проектанта в усвояването на европарите. „Участието на архитектите още във визията за това какво трябва да се направи. Един архитект трябва да вижда процесите напред”.

Диков коментира за Дарик и че именно заради административни несъответствия половината от фирмите, които участваха на търга за ремонт на улиците, не бяха допуснати до финален етап. „Отдавна трябваше да се прегледат тези правила на участие. Имаме няколко случая, когато да кажем западни фирми, големи, се елиминират от търгове по чисто формални причини. Но от друга страна, всеки у нас трябва да разбере, че правилата са такива, каквито са в момента”.