Осемдесет процента от българите ще посрещнат Новата година в домашна обстановка - вкъщи или на гости у роднини и  приятели, показва национално представително проучване на НЦИОМ, направено от 3 до 10 декември сред 1000 души, предаде БТА. 

Домашният уют за празниците предпочитат предимно  по-възрастните, пенсионерите, както и  жителите на селата и най-бедните.

Пет процента ще се веселят в ресторант или в клуб, като това е изборът главно на най-младите - до 29-годишна възраст, на висшистите, на занимаващите се с частен бизнес и на богатите. Два процента планират да отидат на някое интересно място в страната. Сред тях преобладават учениците от горния курс и студентите. Малко над 1 процент избират да се приберат за празника в родното си място.

Навръх Нова година има и хора, които ще работят. Става дума за хотелиери, ресторантьори, сервитьори и бармани, дежурни в празничната нощ, а също и заетите в редица производства и услуги с непрекъснат режим. Нова година ще посрещнат на скикурорт, на площада в града или в чужбина под 2 на сто от интервюираните.

Осемдесет и пет процента са планирали разходи за коледни и новогодишни подаръци. 19 на сто заявяват, че могат да отделят до 20 лв., за да зарадват най-близките си. 30 процента са планирали да похарчат суми между 20 и 50 лв., 25 на сто - между 50 и 100 лв., 7 процента - между 100 и 200 лв., а 4 на сто - над 200 лв. 15 процента от българите посочват, че не могат да отделят и лев за подаръци.   

Младите българи, висшистите, представителите на интелигенцията и на частния бизнес, богатите и столичаните са приготвили по-големите суми за подаръци. Най-възрастните, безработните, ромите и хората, живеещи с големи лишения, ще отделят символични суми или изобщо няма да могат да си позволят подаръци.

Според данните 91 процента са предвидили пари, които да похарчат за празниците. 15 процента от тях възнамеряват да похарчат до 20 лв., 28 на сто - между 20 и 50 лв., 31 на сто  - между 50 и 100 лв., 13 процента - между 100 и 200 лв., и само 4 на сто - над 200 лв.

Девет процента не разполагат с финансови възможности, за да посрещнат Коледа и Нова година по-различно от делника.

Няма промяна на дела на хората, които смятат да отделят пари за благотворителност, като подпомогнат финансово най-нуждаещите си - с предметни дарения, с есемеси или по друг начин. Те са 39 на сто от анкетираните - толкова, колкото и през миналата година. 44 на сто не възнамеряват да се включат в благотворителност. През миналата година делът им беше 43 на сто. 

Младите, образованите, заетите с бизнес и заможните по-често от останалите изказват съпричастност към каузите на благотворителността.

От НЦИОМ обобщават, че финансовото обезпечаване на празненствата и начина на празнуване през 2010 г. няма да са по-различни от миналогодишните.