Съкращенията във водещи банки вече доближават 160 000 души. Институциите закриват работни места на фона на по-строгата регулация и опасенията в еврозоната, които дават отражение върху търговската печалба и инвестиционното банкиране, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Много от тях започнаха да очертават планове за съкращения преди 18 месеца, а сега орязват още повече, правейки преоценка на целия бизнес, за да се справят с по-тежките капиталови изисквания.

Някои пък закриват позиции заради придобивания или сливания, в които участват.
През октомври швейцарската Ю Би Ес (UBS) прибави още 10 000 съкращения към определените 3500 миналата година, след като реши да изостави някои рискови дейности, свързани с лихви и търгуване с облигации.

Съкращенията на персонал във водещи банки, обявени от средата на 2011 година или в процес на подготвяне, са достигнали 158 000. Данните вероятно са непълни, тъй като не всички банки са обявили публично уволненията, а не са взети предвид и по-малките инвестиционни банки.

Данните също така показват нетната загуба на работни места (или прибавяне на работни места) в тези компании от края на 2009 година, когато започна дълговата криза в еврозоната.
Банк ъв Америка и HSBC с по 30 000 съкратени водят тази антикласация.