166 варненци са подали заявления в офиса на НАП Варна от началото на годината за освобождаване от плащане на здравни вноски поради напускане на страната. Подаването на заявление в НАП по постоянен адрес е най-важното условие за освобождаване от плащане на здравни вноски и е задължително преди напускането на България, припомнят от териториалната дирекция на агенцията във Варна.

121 жители на града, които са се завърнали от чужбина до края на юни месец, са подали заявления за възстановяване на здравноосигурителните си права. Освен заявлението за завръщане лицата трябва да представят и документи, които доказват, че са били в чужбина повече от 183 дни през една календарна година. Такива документи могат да бъдат например копие от задграничен паспорт, удостоверение от областна дирекция на полицията, документ, издаден от компетентен орган на съответната държава, придружен с точен превод от заклет преводач на български и други.

Здравноосигурителните права на българи, които са били в чужбина и са подали заявление, могат да се възстановят по два начина. Единият е автоматично след изтичане на шест последователни месеца, през които те се осигуряват за здраве в България. Ако българите, които са били зад граница, искат веднага да възстановят своите здравни права, те трябва да платят еднократно 12 здравноосигурителни вноски върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица. Ако се плащат през 2010 г., това са 12 вноски по 33,60 лв.

Образци на заявления за напускане и завръщане, както и инструкции за плащане на дължими здравни вноски могат да се видят в сайта на НАП.