В началото на 80-те години стратегия беше направена така, че Козлодуй да има 4 реактора по 1000 мегавата и в Белене след това да има 4 реактора по 1000 мегавата. Щяха да бъдат закрити малките реактори, които не съответстваха 100% на световните стандарти. Тогава всичко се плащаше от държавата. Имаше 5 и 6 реактор в Козлодуй, и тогава имаше "петно" до тях за 7-ми и за 8-ми реактор. Плащаше се по генерална сметка номер 3 от бюджета на държавата за 5 и 6 реактор.

Малко преди идването на демокрацията се започна строителството и на Белене – 1990 г. усилено вървеше строителството и започна да пристига огромно количество оборудване. До днес Белене е запълнено с оборудване. Когато бях директор на Козлодуй по времето на Костов продължаваше да идва оборудване, разказа пред БГНЕС бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" Йордан Йорданов.

Тогава имаше предпроектно проучване за АЕЦ Белене. То беше възложено от тогавашната Държавна агенция по енергетика. Беше възложено да си кажем становището и за Козлодуй. Аз разведох огромна група от 100 инженери, които направиха подробно проучване, поставихме всичко на масата и за учудване на тогавашните лидери, ние доказахме, че е по-безопасно и по-икономично да се направи 7 и 8 реактор в Козлодуй, а Белене да се остави за бъдещо развитие на поколенията, заяви Йорданов.

През 1997 - 1998 се водеха много тежки преговори и в тях ЕС ни каза дайте енергийна стратегия, в която да видим какво смятате, че в близките 20 години ще е потреблението, за да видим какво ще е производството. Ние доказахме тогава, че потреблението ще се увеличи с 3-4%, а ЕС ни доказа, че ще има падане на потреблението. Те сигурно са знаели, че през тези години ще закрием много производства, като Кремиковци например.

Въпреки това ЕС тогава се съгласи да напишем 1% ръст на потреблението и тогава ЕС каза: добре, искаме 1 и 2 реактор съгласно вашата стратегия да се спре през 2002 г., а 3 и 4 през 2006 г. Ние приехме, че ще се борим за 3 и 4 реактор, тъй като те са по-съвременни. Там вложихме около 350 млн. лични средства за модернизацията.

Тогава казахме, като направим 7 реактор, ще спрем 3-ти, като направим 8 реактор, ще спрем 4-ти, това се връзваше в нашата стратегия. Това беше хубав подход, защото тогава се оказа, че Козлодуй има огромни резерви в производството.

Печалбата реалната беше 150 млн. лева на година. И аз изчислявах така, че ако започнем с тази печалба и ако започнем да продаваме ток на свободния пазар, някакъв кредит ще вземем от хорска срама, но можеше с тези средства от 3 и 4 блок да построим 7 и 8 реактор.

Дойде Сакскобургготски и закриха тази стратегия и приеха стратегия. Йорданов подчерта, че експертите тогава са изчислили, че оборудването от Белене ще излезе 1 млрд. и нещо за 7 реактор и малко по-малко от милиард за 8-ми.

"Грубо казано 2 млрд. евро бяха достатъчни да построим 7 и 8 реактор с оборудването на Белене. През 2006 г. като се спряха и 3, и 4 реактор, всички мечти угаснаха. Тогава се засили строителството на Белене и тогава аз започнах да разговарям и с отговорните тогава министри и други, тъй като по спечеления търг от "Росатом" за Белене трябваше да се използва наличното оборудване и построеното досега. Какво стана на практика. Оборудването беше продадено на Русия обратно и построеното беше разрушено за 130 млн. евро.

АЕЦ Козлодуй е строена с бюджетни средства, но да не забравяме, че договорът за модернизация на 5 и 6 реактор струва 560 млн. евро и сега върви неговото изплащане до 2019 г. Този договор за модернизация ще се изплаща до 2019 г. Дотогава никой няма да иска спирането на 5 и 6 блок. В момента, в който се изплати този кредит, ще започне натиск за тяхното спиране. Но този натиск можем да го преодолеем. 5-ти реактор трябва да бъде спрян през 2017 г., а 2021 г. трябва да бъде спрян 6 реактор. Ние отсега трябва да започнем да мислим вече за заместваща мощност – дали ще е Белене, Козлодуй, трябва да мислим за заместващи мощности на 5 и 6 реактор. Защото за една нова мощност вече 6-7 години е само лицензирането, строителството ще отнеме поне толкова, някъде 14-15 години в новите условия. Всички възможности вече са проиграни, трябва да се мисли за заместваща мощност. Нищо чудно да спрем по-рано 5 и 6 реактор с изтичане на проектния им срок, подчерта Йорданов.

"За да станем нормална държава, трябва да имаме електроборса и всички да отиват там да си продават тока. Второ, трябва да имаме и газов пазар, защото преди 10 ноември битовото потребление на газа беше 14%, а 86% беше промишленото. В момента е обратното. Ако газифицираме България битово, тогава още ще падне потреблението", счита Йорданов.