През 2012-та година България е договорила целия финансов ресурс по действащите оперативни програми и са разплатени рекордните 2.5 милиарда лева, съобщи министърът по управление на европейските фондове Томислав Дончев. Той отчете изпълнението на оперативните програми за миналата година, заедно със заместник-министъра на финансите Карина Караиванова. На отчета присъства и премиерът Бойко Борисов.

В края на 2012-та година страната ни е постигнала свръхдоговаряне с договорените 100.3 процента от целия финансов ресурс по оперативните програми, отчете министър Дончев. Към същата дата са разплатени 35 процента от парите, като абсолютен шампион по разплащания е оперативната програма „Транспорт". Постигнатите резултати имат висока цена, обясни Томислав Дончев. „Изключително силен, жесток контрол по отношение на извършваните разходи в хилядите проекти, които се изпълняват и това означава финансова корекция за всяка допусната грешка", каза той.

Сред постиженията на миналата година е и размерът на възстановените от Европейската комисия средства, който е равностоен на общия размер от всички предходни години. Колкото до 2013-та година министър Дончев постави като цел приключването й с не по-малко от 65 процента разплатени средства. Предизвикателство ще бъдат и предстоящите парламентарни избори, обясни Дончев. Той изрази убеждението си, че системата е достатъчно устойчива и дори саморегулираща се и смята, че изборите няма да имат негативен резултат за нея.

Премиерът Борисов изрази задоволството си от постигнатите резултати, но напомни, че и това не трябва да ни задоволява, и посочи как трябва да се работи през тази година. „Задачата на всички вас е тази – строги, но справедливи, за да могат бързо да ни възстановяват парите от Брюксел", каза Борисов, визирайки администрацията, работеща за усвояване на европейските средства.