20 милиона лева годишно ще постъпват в държавната хазна, ако се обложат застрахователните премии с 2 %. Това стана ясно при обсъждането на Закона за данък върху застрахователните премии. Ако той влезе в сила от 1 септември, както е записано в законопроекта, до края на годината в бюджета трябва да постъпят 5 милиона лева.

От Синята коалиция, БСП и ДПС се обявиха против законопроекта, защото той противоречи на заявеното от управляващите намерение да не вдигат данъците тази и следващата година. Освен това данъкът е косвен, което означава, че ще бъде понесен от потребителите, а не от бизнеса.

Румен Овчаров от Коалиция за България отбеляза, че новият закон не може да влезе в сила от 1 септември, защото това ще противоречи на Конституцията, подобно на казуса с въвеждането на данък „лукс”.

Председателят на Асоциацията на застрахователите Орлин Пенев бе категоричен, че въвеждането на данъка ще свие допълнително пазара. Той обаче благодари на депутатите, че са се отказали от предишния вариант на повишаване на налозите за застрахователния бизнес, според който с корпоративен данък щяха да бъдат обложени премиите, а не върху печалбите, както е в момента.

От НАП отчетоха, че до края на юни от застрахователния бизнес в държавния бюджет са постъпили 62 милиона лева.