Заради ограниченията за придобиване на жилище и земя в българското законодателство, европейски инвеститори може да се сблъскат със сериозни проблеми в началото на следващата година.

 

Всички чужденци, които са купили земя или жилище в България, чрез регистрирана в страната компания преди 2008 г., трябва да пререгистрират дружеството възможно най-скоро, в противен случай е възможно да загубят активите си.

 

Практиката на извършването на персонални инвестиции чрез фирми, които реално не извършват търговска дейност, беше широко разпространена сред гражданите на ЕС и най-вече на Англия и Ирландия, преди влизането на България в съюза.

 

Така много европейски граждани успяваха да заобиколят ограниченията в българското законодателство за придобиване на земя и имоти от чужденци, като регистрираха търговски дружества у нас.

 

В Закона за търговския регистър от 2006 г. обаче се предвижда задължителна пререгистрация на всички търговци и вписването им в новия търговски регистър, воден от създадената по силата на чл. 3 от ЗТР Агенция по вписванията към министъра на правосъдието, като условие за продължаване на дейността им.


Съществуващите търговци и клонове на чуждестранни търговци, вписани в търговския регистър и в регистъра на кооперациите при окръжните съдилища, са длъжни да се пререгистрират по реда на ЗТР в тригодишен срок от влизането му в сила, т.е. до 1 януари 2011 г.


От Агенцията по вписванията коментираха за Darikfinance.bg, че с изтичането на 3-годишния срок, чуждестранни търговци, които не са се пререгистрирали, ще бъдат служебно вписвани в търговския регистър на непререгистриралите се в срок еднолични търговци и клонове на чуждестранни търговци, след което ги чака незабавно заличаване и съответно -  закриване.