Отминаващата 2011 беше още една бурна година в екологично отношение – обобщава Джон Видал, редактор за околна среда в британския Guardian. Въпреки спада на икономическата активност по света, емисиите парникови газове достигнаха рекордни стойности. Отдръпването на ледената шапка в Арктика е почти същото като през рекордната 2007 г., а температурата на планетата беше 11-тата най-висока, откакто се правят измервания.

Годината ще се запомни с нечувани екстремални студове и жеги в САЩ, суши и топлинни вълни в Европа и Африка и рекорден брой свързани с климата природни бедствия. В допълнение към това световното население достигна 7 млрд. души, случи се второто най-тежко ядрено бедствие в историята, а инвестициите във възобновяема енергия поставиха нов рекорд.

Националната атмосферна и океанска служба на САЩ, NOAA, въз основа на следените от нея 41 индикатора категорично определи, че през 2011 г. светът е продължил да се затопля – покачили са се температурите както на морската вода, така и на сушата. През юли NOAA съобщи, че всеки един от последните 300 месеца е бил с по-висока температура от средното, а 13 от 15-те най-горещи години са се случили от 1997 г. насам.

Според американските метеоролози 2011 година е забележителна и с това, че затоплянето е било придружено от Ла Ниня, климатичния феномен който възниква от охлаждането на океанските води и обикновено се свързва с по-ниски температури.

Концентрацията на въглероден диоксид, измерена на планината Мауна Лоа в Хаваите, през май достигна 394 части на милион, което е с 39% повече от прединдустриалната ера и е близо до точката, след която според някои ще е невъзможно да се спре глобалното затопляне.

През септември на база снимки от японски сензор на сателит на NASA, Бременският университет заяви, че ледът в Арктика се е свил рекордно. Дни по-късно щатският Национален център за лед и сняг използва данните от други сателити и заяви, че през 2007 г. свиването на ледената шапка е било малко по-изразено, т.е. 2011 е втората в историята по този показател.

Според учен от Центъра за научни изследвания в сухите зони в Чили, както обхватът, така и продължителността на топенето на морския лед са безпрецедентни за последните 1450 години. „Всичко върви нагоре – температурите на повърхността, в атмосферата, изглежда и океанът се затопля. Морският лед е разяждан от солената вода отдолу и се топи отгоре“.

През 2010 г. от климатични екстремуми пострадаха предимно Русия, Пакистан и източна Европа – докато през 2011 г. същото сполетя Северна Америка. Случиха се големи наводнения на реките Мисисипи и Мисури, рекордни горски пожари, а на юг суши. 2 941 месечни рекорда за максимални и минимални температури бяха счупени в различните щати през тази година, показва Службата за закрила на природните ресурси.

Цената на климатичните бедствия, се изстреля нагоре. Само в САЩ е имало 14 природни бедствия, всяко с щети за над 1 млрд. долара. Съвкупната финансова загуба се оценява на 50 млрд. долара.

Говорител на NOAA твърди: в много отношение 2011 г. пренаписа книгата на рекордите. От опустошителни снежни бури до втората най-смъртоносна година за торнадо, с епични наводнения, суши и жеги, с третия най-активен ураганен сезон – свидетели сме на екстремални явления в почти всеки показател на климата.

За някои 2011 е годината на торнадо. Между януари и юни в централните, южните и източните щати на САЩ се случиха близо 1600 торнадо. За други тя е годината на водата – на многото вода и на липсата на вода. Започна с опустошителни наводнения в Австралия върху територия колкото Франция и Германия взети заедно, завърши с тропическата буря Уаши, отнела живота на 1000 души и оставила без дом 300 000 души във Филипините.

Най-страшните наводнения в Тайланд от 50 години насам отнеха живота на 730 души, а най-страшната суша в северен Китай от 60 години насам започна през 2010 г. и продължи и през 2011 г.

От 60 години не е виждана и сушата, която доведе до смъртта на хиляди хора и милиони животни в Сомалия; на Африканския рог 10 млн. души бяха засегнати от сушата.

В щата Тексас само топлинната вълна и сушата убиха между 100 и 500 млн. дървета, без да се броят унищожените от горските пожари 1.6 млн. хектара. В град Остин 27 последователни дни температурата беше над 32 градуса по Целзий, а общо през 90 дни термометърът даде такова показание.

Годината започна и свърши със суши и рекордни температури в Европа, средната температура в Норвегия през ноември беше с 5.3 градуса над нормалната, водата в Дунав е на най-ниско ниво от 60 години, а Германия и по-голяма част от Северна Европа изживява най-сухата година, откакто се водят измервания през 1881 г.

За седемте седмици между 1 януари и 21 февруари имаше земетресения в 12 места по света. Най-страшното се случи малко по-късно, на 11 март в Япония, което беше последвано от вълна цунами. Загинаха 15 500 души, изтече радиация от три ядрени реактора в АЕЦ Фукушима I, вследствие на което бяха евакуирани 160 хиляди души. Общата щета от голямото земетресение за Япония е около 210 млрд. долара. Извеждането на разрушената АЕЦ от експлоатация се очаква да струва още 15 млрд. долара.

За нивото на радиацията още се спори. Но докато ядрената индустрия, „подкрепила“ някои западни анализатори, се старае да омаловажи последиците, равнището на радиоактивния цезий пред японския бряг е 50 млн. пъти по-високо от нормалното. Вследствие на това бедствие някои европейски държави обърнаха гръб на ядрената енергия.

През май германският канцлер Ангела Меркел обяви, че всички АЕЦ в Германия ще бъдат спрени до 2022 г. Правителството на Швейцария реши да извади своите реактори от експлоатация, а италианците с голямо мнозинство се противопоставиха на строителството на нови ядрени реактори.

Имаше и добри рекорди. През юли UNEP, екологичната програма на ООН, съобщи, че през 2010 г. инвестициите в зелена енергия са нараснали с 32% на годишна база, достигайки рекордните 211 млрд. долара. За пръв път ВЕИ инвестициите на развиващите се страни се оказаха по-големи от ВЕИ инвестициите на развитите.

Специалистите по енергийни финанси на Bloomberg изчислиха, че в следващите 8 години инвестициите в зелена енергия ще се удвоят и ще достигнат 395 млрд. долара към 2020 г. Лошото е, че това според Международната енергийна агенция няма да е достатъчно да спре климатичните промени.

Реализмът на МЕА беше повторен на климатичната конференция на ООН в Дърбан. Не се стигна до разделение между бедни и богати държави, като 194 правителства се споразумяха да работят за правно обвързващо съглашение за намаляване на емисиите в бъдеще. Имаше усилия за създаване на въглероден пазар за опазване на горите и за транспорта.

Но природозащитниците изтъкват, че ако до 5 – 10 години не се направи нещо конкретно по въпроса, разговорите в Дърбън ще се окажат дим без огън.

Добри сигнали имаше и от Бразилия, където сателитните снимки показаха най-ниско обезлесяване в Амазония за последните 23 години. Но притеснения там създават нови закони, които ако бъдат приети ще позволят на фермерите да секат дървета по планинските вододели и по поречията на реките.

За тигрите и другите популярни едри животни 2011 г. сякаш беше добра. Нови около 2 млн. хектара защитени територии бяха обявени в Камбоджа, Индия, Индонезия, Лаос, Бирма и Непал. В Индия, където живеят около половината от тигрите по света, броят им е нараснал от 1411 през 2007 г. до 1706 днес. Но заедно с това WWF алармира, че в североизточнен Китай са останали едва 18 – 22 тигъра.

В Руанда, Конго и Уганда, които си делят планините Вирунга, беше отчетено неочаквано и съществено увеличение на популацията на горилите. WWF преброи 480 животни, което е увеличение със 100 от последното преброяване през 2003 г.

Малка победа за консервационистите беше отпразнувана през декември със съобщението, че са набрани над 100 млн. долара, повечето от парите идват от страните на Латинска Америка, с цел временното спиране на добива на петрол в националния парк Ясуни в Еквадор, където според оценките се крият 900 млн. барела петрол.