Очакват ни две или дори три години, в които българският икономически растеж ще остане под потенциалния, като ще се редуват периоди на ускоряване и забавяне. Това заяви Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк, на среща на Евроклуба към Българската търговско – промишлена палата.

Основни причини за колебливото възстановяване са деливъриджът /намаляване на задлъжнялостта/ на българските фирми и „приспособяването на пазара на имоти към новите реалности“ - два ключови сектора, където според Павлов преди началото на кризата в България имаше големи дисбаланси.

Прогнозата на главния икономист на най-голямата ни банка е, че българската икономика не само че няма да навлезе в рецесия през 2012 г., но и ще отбележи ръст от вероятно 1.5% за цялата година. Подобен темп обаче на практика ще представлява икономическо забавяне, тъй като през 2011 г. прирастът беше около 2%.

По-конкретно, през първите месеци на 2012 година прирастът на БВП ще е близък до нулата, а през последните две тримесечия на годината прирастът ще е в размер 0.5 – 0.7%. За това засилване към края на 2012 ще помогне външното търсене.

Кристофор Павлов очаква благоприятно разрешаване на дълговата криза и особено намаляване на риска Гърция да излезе от еврозоната – което ще изпрати ясен положителен сигнал към българските компании и домакинства.

Инвеститорите освен това ще са по-склонни да поемат риск и това ще възстанови капиталовите потоци към страната, макар и първоначално много бавно. Преди действително да видим подобрение в притока на чужд капитал, ще има подобрение на българската икономика чрез канала на очакванията.

Компаниите ще започнат постепенно да размразяват инвестиционните си проекти още през тази година, но трайно увеличаване на заетостта в България ще има чак след 2013 г.

Броят на работните места е изоставащ индикатор. Но когато той започне да се подобрява, също и домакинствата ще започнат да променят поведението си, като ще се наблюдава все по-малко отлагане на покупки на стоки за дълготрайна употреба. Търсенето на кредит също ще започне да нараства.

Преди да се случат тези добри неща, ще трябва да минем през твърде неприятен момент: „Началото на годината ще подложи на тест икономиката на страната“, смята Кристофор Павлов.

Влошаването на външните условия ще повлияе негативно на износа. Освен това проблемите в Европа ще окажат допълнителен натиск за свиване на финансовата задлъжнялост на корпоративния сектор, както и до временно преобръщане на процеса на стабилизиране на пазара на труда.

Пречка пред възстановяването на българската икономика през 2012 г. ще бъде и продължаващият спад в цените на жилищата. А това е индикатор за все още слабото крайно търсене от страна на домакинствата.

В друга актуална новина от Уникредит Булбанк се посочва, че по коледните и новогодишните празници се осъществили транзакции за над 41 млн. лв. чрез Интернет, ПОС терминали или изтеглени пари от банкомат, което е с 5 млн. лв. повече от празничния период на миналата година. Но този ръст вероятно се дължи не само и не толкова на забогатяване, а на разширяване покритието на банковите услуги.