2015-а е крайния срок за изграждането на канализация в столичните райони, каза зам.-кметът на София Ирина Савина в предаването на Дарик „Кой говори”. По думите й, това е съвсем реалистичен срок и ще бъде спазен. Ситуацията на Околовръстния път вече е нормална, направили сме анализ на случилото се и сме подготвили кратсрочни и дългосрочни мерки, които трябва да бъдат предприети, за да не се изпада в подобни състояния, допълни Ирина Савина.

“Какво ще предприеме общината, за да не се случи подобно нещо при следващия дъжд? Специално за Витошката яка, това, което в много спешен порядък ще предприеме, е, че ще почисти река Аджибарица или Драгалевска река, където се случи всичко . На второ място, ще направи корекция заедно с чакълозадържатели на прагове.

 

Продължаваме с изграждането на канализацията. Тук е моментът да кажем, че освен гражданската позиция е хубаво жителите на София да бъдат добри стопани, защото ще ви кажа, че колегите ми по транспорт и екология видяха доста странни неща в почистени реки, дори аз със собствените си очи видях в реки, които са почистени преди една година - пружини от легла, матраци, микровълнови печки, хладилници, много други неща.

 

Но при една добра гражданска позиция и при добри стопани на града ни може би няма да се налага да даваме толкова често средства за почистване. Относно останалата част на София в спешен порядък почистването на реките за 2011-а в проектобюджета е заделен 1 млн. лв. на около 20 км. реки. От 2006-а до настоящия момент са почистени около 37 км. И 7 млн. са отделени за корекции на критични участъци”, каза Савина.