Една четвърт повече са хората, пазаруващи онлайн от началото на годината спрямо същия период на 2014 г., отчитат от специализиран сайт за интернет търговия. За първите 6 месеца потребителите, пазаруващи през мобилни устройства, са се удвоили.

Проучването на портала сочи още, че 78% от населението в градовете има интернет.

Достъпът до мрежата през мобилни телефони се е повишил с 19% от началото на годината, а този от настолни компютри бележи спад с една четвърт. Лаптопите и ноутбуците запазват стабилен дял с леко повишение от 3%.

Тенденцията е потребителите да се чувстват все по-комфортно, заобиколeни от няколко смарт устройства. Хората, ползващи интернет услуги чрез поне 2 различни устройства, се повишават с 18%, докато тези само с един „екран“ намаляват с 3%.

Най-често хората се сещат спонтанно за покупка през мрежата, сочи още изследването. С 63,3% се повишава споменаването му от страна на респондентите при запитване за име на шопинг платформа.

Смартфоните “изяждат“ лаптопите и таблетите, като се превръщат в най-търсената технологична стока, купувана на изплащане в България, сочат резултатите от друго проучване на пазара. През първата половина на 2015 г.

с 60% скачат покупките на „умни“ мобилни телефони

на изплащане в сравнение със същия период на 2014 г. Така те се изкачиха в класацията на втора позиция, като изместват лаптопите, които паднаха на 3-то място. В същото време се наблюдава по-слабо търсене на мобилни устройства като лаптопи и таблети.

Друг фактор, който увеличава търсенето на смартфони е развитието на мобилните мрежи. Наред с това налице е съществена промяна по отношение на дизайна на уебсайтовете. 

В момента много компании преработват корпоративните си страници, така че те да отговорят на изискванията за адаптивен дизайн на търсачки като Goоgle и съответно да бъдат по-високо индексирани.

През първото полугодие на 2015 г. молбите за кредити за закупуване на преносими компютри са намалели с 23%, a на таблети - с близо 35%. В сравнение със същия период на 2014 г. цената на най-търсените смартфони е намаляла с 10%, телевизорите са с около 30% по-евтини, а лаптопите  близо с 20%. Най-голям е спадът при таблетите - 40%.