Повече от 277 млн. лв. са изплатените средства към бенефициентите по ОП "Околна среда" до момента, съобщи днес заместник-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на редовно заседание на парламентарната комисия по околна среда.


Заместник-министър Василева представи пред комисията напредъка в усвояването на евросредствата за околна среда.


Към 25 май по оперативната програма са сключени договори за 1.226 млрд. лв., или 35 процента от общия размер на средствата по програмата, посочи Василева.

 

Плащанията по вече сключените договори са над 277 млн. лв., или близо 8 процента от общия ресурс на програмата.


По обявените през 2010 г. процедури в сектор "води" са подадени общо 34 проекта на стойност 1 млрд. лв., от които сключените договори със седем общини са на стойност около 260 млн. лв., а останалите са в процес на оценка, съобщи заместник-министърът.


Тя добави, че предстои да бъде оценен и проектът на "Столичната община" за изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци, на стойност 256 млн. лева.


Общият размер на договорените средства по ОП "Околна среда" до края на 2011 г. се очаква да достигне 1,688 млрд. лв., което представлява 48 на сто от общия финансов ресурс на програмата.