Близо 400 000 лева са били източени в института по експериментална морфология и антропология на БАН. Информацията дойде от изпълняващия длъжността председател на академията Евгени Николов. Той обясни, че на 3 октомври е постъпил в деловодството одитен доклад, в който са констатирани финансовите нарушения.

Евгени Николов разказа, че източването на въпросните 371 000 лева се е случило от средата на 2010 г. до 2012 г. От одитиния доклад става ясно, че има нарушаване на вътрешните правила на института, правилата за формиране за заплатите и подправяне на счетоводството на института. Така например хора от администрацията са получавали колкото главния асистент. По време на одита е открито още, че главната счетоводителка на института има фалшива диплома от УНСС.

След като нарушенията са били разрити, касиерката на института е уволнена. Същата мярка трябва да се приложи и на главната счетоводителка. Тя обаче засега осуетява уволнението си, като представя болнични листа. Директорът на института е в отпуска, но от ръководството на академията обясниха, че това е за да се намали напрежението, докато тече разследването.

Всички констатирани нарушения са предадени в прокуратурата и Главна дирекция „Национална полиция" и поради тази причина от ръководството на БАН отказаха да разкрият подробности около случая. От академията призоваха управляващите да оценят прозрачността и оповестяването на неприятния случай. Те обаче отрекоха това да е разменна монета срещу отпускане на по-висока субсидия за следващата година.