През 2010 г. най-търсените круизи от българи са едноседмичните в Средиземно море. Това показва проучване на Българското круиз общество, проведено сред родните туроператори и туристически агенции. 39% от тях твърдят, че отчитат ръст, 15% не отчитат промяна, а при 31% се наблюдава спад.  Очакванията за следващите шест месеца са круиз ваканциите да отбележат ръст от 39%. През зимния период прогнозата е търсените круизи да бъдат с продължителност 7-14 дни, а предпочитаната дестинация да са островите в Карибско море.  

Експерти от Българско круиз общество съветват да се обмисли добре покупката на круиз за Коледа и Нова година, 

защото изборът на каюти вече е силно ограничен, а и както при хотелите и при самолетните билети, цените са много по-високи по празниците. Препоръчително е да се резервират круиз ваканции след новогодишните празници.

По данни на круиз линиите, за лятото на 2011 г. рекорден брой круиз кораби ще бъдат дислоцирани в Средиземно и Балтийско море, но цените няма да се понижат, тъй като това пренасочване е в резултат на стабилно и постоянно нарастващо търсене на круизи от европейските и американските потребители през последните години.

Коментарите на агенциите и туроператорите са полярни. Тези, които предлагат продукти за всички пазарни сегменти – за луксозния, първокласния, стандартния и бюджетния турист, споделят, че търсенето

нараства, че все повече хора се интересуват от круизите като алтернатива на добре познатите ваканционни почивки на море, избират се повече по-близки дестинации, но се наблюдава и тенденция към отварянето на пазара и към по-далечни дестинации като Карибски или Тихоокеански острови. Според тях търсенето нараства, а обществената нагласа за круизите като достъпна и различна почивка, става все по-ясно изразена. Според очакващите ръст, таргета на круиз пътешествениците е стабилен и еднороден.

Според агенциите, които обслужват предимно стандартния и бюджетния сегмент, круизите на са продукт за масовия турист.

Интересно е да се отбележи, че от големите градове на страната има много повече запитвания и реални резервации за круиз ваканции отколкото от София.