Почти 40% от работещите в България имат квалификация, която не отговаря на заеманото работно място. Това показва анкета на Българска стопанска камара (БСК) сред 405 предприятия в 20 бранша.

Анкетата за пореден път поставя проблема за скъсаната връзка между образованието и потребностите на бизнеса. Заради това на пазара има пресищане на кадри с дадена квалификация и същевременно остър дефицит на други специалисти.

Потвърждение за проблема дойде от Асоциацията на софтуерните компании у нас. Организацията очаква, че до края на 2014 г. свободните места в сферата на информационните технологии ще стигнат 27 000.

Според БСК несъответствието между търсенето и предлагането на пазара на труда принуждава фирмите да правят компромиси и масово да назначават хора, които нямат необходимите умения.

Анкетата на организацията показва, че една четвърт от кадрите имат по-високо образование от необходимото. Това означава, че висшистите често се принуждават да кандидатстват за по-ниска позиция, тъй като не могат да намерят работа по специалността си.

Друг извод е, че подготовката на кадрите в образователната система в голяма степен не отговаря на изискванията на работната среда. Това е сериозна пречка пред развитието на конкурентоспособността на българската икономика.

Близо 2/3 от анкетираните смятат, че качеството на теоретичната и практическата подготовка в университетите не отговаря на необходимото за професионалната им реализация.

Около 90% са недоволни от материалната база, методите на преподаване, възможностите за работа по проекти и научни изследвания. Хората масово имат критики и към актуалността на учебните програми и компетентността на преподавателите.

Всеки втори посочва, че при постъпване на работа е имал нужда от въвеждащо обучение. Близо 90% от хората са нямали достатъчно практически умения и познания за техниката и технологиите в предприятието.

Липсата на практически умения се чувства най-остро в мебелната и консервната промишленост, месо- и млекопреработването, електрониката, електротехниката и търговията.