Четиридесет и три на сто е процентът на икономистите, които смятат, че Гърция ще преструктурира своя дълг в следващите пет години. През май този процент на икономистите бе 33 на сто, сочи анкета на Ройтерс, цитирана от гръцкия в. "Нафтемборики".              

Половината от общо 60 икономисти очакват, че вероятността Гърция да преструктурира своя дълг е над 50 процента.              

Преструктурирането на дълга звучи логично, когато става въпрос само за задлъжнели страни. С други думи това е възможно за Гърция, но не и за Испания, Португалия и Ирландия.                   

Като ограничени в проучването се оценяват и възможностите за оттегляне на някоя страна-членка от еврозоната в следващите пет години. По-специално 54 икономисти смятат, че това е невъзможно, а само шест от тях са на мнение, че това е възможно.                  

По данни на гръцкото финансово министерство държавният дълг на Гърция е възлязъл на 316,854 милиарда евро в края на първото тримесечие на 2010 г., като се е увеличил с 18,43 милиарда евро в сравнение с края на 2009 г.          

Дългът е нараснал с 6,57 милиарда евро през второто тримесечие в сравнение с предходното тримесечие, посочва министерството.             

Тези резултати сочат ясно, че държавният дълг се развива в рамките, установени в програмата за икономическа политика, една от целите на която е да се задържи темпът на нарастване на държавния дълг.             

Гърция, която е засегната от тежка финансова криза, договори в средата на май с ЕС и МВФ спасителен план на обща стойност 110 милиарда евро.               

В рамките на плана Атина се ангажира да сведе бюджетния дефицит до 8,1 процента в края на годината в сравнение с близо 14 процента в края на 2009 г.             

Европейската комисия посъветва вчера страните от еврозоната да отпуснат втория транш от 9 милиарда евро от заема за Гърция, за да се справи с кризата, оценявайки, че Атина изпълнява необходимите условия с  "внушително оздравяване на бюджета".