Всеки българин ще плати средно по 4494 лв. за издръжка на държавата през 2014 г. - със 175 лв. повече, отколкото през т.г. Това показват изчисления на Института за пазарна икономика (ИПИ), оформени като касова бележка на базата на заложените разходни политики в проектобюджета за догодина.

Най-скъпо през 2014 г. ще ни струват пенсиите, социалните помощи и обезщетенията. За това перо всеки българин ще плати средно по 1564 лв. - с почти 200 лв. повече спрямо т.г. Икономистите направиха уговорката, че реално работещите ще дадат много повече, тъй като финансират системата и като данъкоплатци, и като осигурени.

Останалите услуги излизат значително по-евтино. За транспорт, съобщения и селско стопанство например всеки ще задели по 660 лв. Обезпечаването на отбраната и сигурността в страната излизат 406 лв. на човек. Сумата е с 92 лв. повече спрямо тазгодишната. Разходите за здравеопазването и образованието нарастват с по-малко.

За издръжка на администрацията всеки ще отдели средно по 261 лв. - с 43 лв. повече, отколкото през т.г., показват изчисленията на ИПИ.

Традиционно икономистите предложиха алтернативен бюджет с 27 млн. лв. излишък. Положителното салдо ще се постигне с намаление на някои данъци и по-малко приходи от плана на кабинета, но и орязване на разходите с 2,5 млрд. лв.

Икономистите настояват да се премахнат националните доплащания за земеделците, а в същото време да се създаде фонд от 50 млн. лв. за животновъди и зеленчукопроизводители. Друго тяхно предложение е увеличаването на възрастта за пенсиониране да не се спира през 2014 г.

Заложеният от правителството ръст на БВП с 1,8% е труднопостижим и не отчита два риска - очакванията за нова рецесия в еврозоната и политическата несигурност в страната, каза Светла Костадинова, изп. директор на ИПИ.