Ако до скоро САЩ се радваха на приток от свежи "мозъци", които емигририха от бедните си държави, за да намерят по-добро заплащане на труда си отвъд океана, то скоро този поток може да пресъхне, а най-ударен от това ще бъде сектора на високите технологии.

Това показва проучване на компанията Corp-Corp.com, която развива бизнес с посредничество при намиране на работа за специалисти от IT-сектора. 69% от притежаващите виза чужденци биха се върнали по родните си места, като същото биха сторили 57% от онези, които вече са получили право за постоянно пребиваване в страната.

Компанията е пуснала анкети сред повече от 1 000 високоспециализирани служители, главно индийци, които притежават американска виза или пребивават постоянно в САЩ.

Резултатите от допитването сред тях показва, че 50% от тях планират да се върнат по родните си места, а 6.4% вече са го направили. Като основна причина за завръщането от Америка се посочва желанието да се върнат при семействата и близките си роднини, а други 26% посочват, че в момента в родните им страни има далеч по-добри възможности за реализация.

От анкетираните индийци 10% смятат, че завръщането в страната ще гарантира по-добро образование на децата им, отколкото получаваното в щатите.

Тези резултати са изключително важни за американския бизнес, защото ако високоспециализираните кадри, главно чужденци, наистина изпълнят намеренията си и се върнат по родните си места, това може сериозно да отслаби сектора и да отвори пробойна в икономиката на страната. Подобни позиции, като тези на компютърните специалисти и инженерите, не могат да бъдат запълнени с конкурентни кадри за едно денонощие.

Изследването сред индийците може да се приеме като меродавно и за останалите народности, които пребивават в САЩ с виза или със Зелена карта, смятат авторите на проучването. Още повече, че IT-специалистите в САЩ в момента надхвърлят 6 млн. души. Обръща се внимание, че сред тях индийците са най-голям процент от притежателите на научни професорски и докторантски звания.

В същото време бурният ръст на индийската икономика отваря голямо търсене именно за такива специалисти, които най-сетне могат да намерят адекватно заплащане и сфера за професионална реализация в родната си страна. The Economic Times