50% от парното не стига до радиаторите. За фрапиращите загуби на топлинна енергия по тръбите в някои градове става ясно от националната програма за стабилизиране на топлофикационния сектор.

Тя беше публикувана на сайта на икономическото министерство преди седмица. В нея се посочва, че подобни проценти на загубите отчитат топлофикациите в Плевен, Габрово, Велико Търново, Казанлък. Такова е било и количеството на изпаряващото се от тръбите топло и на спрялата работа вече втора зима заради дългове топлофикация в Шумен.

Като цяло за страната в документа се отчита, че средният процент за загубите по топломрежата за последните 6 г. се е увеличил от 19 на 23%. За щастие на абонатите на „Топлофикация София“ при нея е регистриран

по-нисък процент на губещото се топло по тръбите.

През 2005 г. процентът на загубите на „Топлофикация София“ е бил 15,6%, а през 2011 г. - 18,8 на сто, се отчита в програмата за стабилизиране на топлосектора. Според изготвилите я експерти това се дължи на изпълнените проекти за рехабилитация на мрежата чрез държавно гарантирано финансиране.

За останалите топлофикационни дружества в страната загубите за същия период нарастват от 27 до 32,5 на сто.

Няколко са причините за сериозния ръст на загубите, посочват експертите. На първо място това е амортизираната мрежа и липсата на достатъчно инвестиции за модернизирането й, както и за адаптирането й към силно намалялото потребление. За последното десетилетие делът на парното в енергийното потребление на домакинствата е паднал от над 24% през 2001 г. до 15,6 на сто през 2010 г. Електрическата енергия запазва своя дял от близо 40 на сто. Ако се вземе предвид нарастването на общото потребление на енергия за последните 10 г., излиза, че

консумацията на парно от домакинствата е паднала с близо 28%

а на ток е нараснало с 8 на сто.

В момента парно се ползва в 15 града у нас, сред които най-големите – София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Габрово, Велико Търново и други. Според данните в програмата за стабилизиране на топлофикациите само 50% от домакинствата ползват радиаторите за отопление, 17% ползват само сградна инсталация, 27% - само топлата вода, а 6% плащат само за топла вода и за сградна инсталация.