Силен икономически растеж отбеляза икономиката на Япония през третото тримесечие на годината. В периода юли – септември 2011 г. прирастът на икономическата продукция на островната държава е 1.5% на тримесечна и 6% на годишна база.

След като предходните три тримесечия бяха белязани със спад, предварителните данни на японското правителство показват постижение, което никой не очакваше. Според японски коментатори, то на първо място говори за възстановяване на веригите на доставките след земетресението на 11 март, довело до ръст на производството и консумацията.

Силният импулс в японската икономика дойде в първите летни м,есеци на годината. Данните за износа и особено за промишленото производство, отбелязало 4% спад в през септември, вече показват забавяне. Така че силното трето тримесечие е може би прелюдия към рязко падане на БВП през четвъртото.

Икономистите на Financial Times и BBC също така отбелязват, че икономиката на Япония остава уязвима от кризата в Европа и забавянето в САЩ. Заедно с това те напомнят, че много често японското правителство драстично ревизира първоначалните си икономически статистики.

Но всички тези дежурни коментари не могат да скрият, че една икономически развита държава, по-известна с дефлационните си процеси и нулеви лихви, регистрира 6% годишен прираст.

Рецесията от 2008/09 г. продължи доста по-дълго в Япония. Според ревизираните днес данни, Q4 на 2010 г. е със 0.7% икономически спад, същото е понижението през Q1 на 2011 г., а през Q2 понижението на БВП се забави до 0.3%. И изведнъж – 1.5% тримесечен растеж през Q3.

Този ръст се дължи най-вече на частното потребление. Публичното потребление е било слабо през разглеждания период, като правителствените инвестиции са намалели с 2.8% на тримесечна база. Но частният сектор е отбелязал много съществено увеличение, което е отговорно за 1.1% от растежа, докато нетният износ формира останалите 0.4%.

Тоест държавните разходи за възстановяване на инфраструктурата – стотици километри опустошен бряг по източните брегове на страната – не са били решаващи за разглеждания икономически скок. Според експерти, държавните инвестиции тепърва ще нарастват в следващите месеци.

Очевидно компаниите, които са се сблъскали със смущения в производствените процеси след земетресението, бързо са поправили щетите. Японските предприятия са едни от най-големите спестители в страната и разполагат с парични резерви за стотици милиарди долари. Инвестициите не са се забавили и са оживили икономиката.

Също така, финансово силните домакинства в азиатската икономика са развързали кесиите си и най-вероятно са показали не само бързина в поправянето на разрушенията, а и солидарност в тази силно колективистична капиталистическа система.

В този ключов момент, правителството оказва сериозна подкрепа за производителите, като със стимули за десетки милиарди ги насърчава да оставят производствените си мощности в Япония, вместо да ги прехвърлят в други страни. То ги обезщетява и заради скъпата йена, която подкопава печалбите от експортните пазари. Японската централна банка интервенира масивно на пазара, за да смъкне стойността на йената, макар че тази тактика все повече изглежда безполезна в дълъг период.

Миналата седмица долната камара на парламента на Япония прие план на стойност 12 трилиона йени /155 млрд. долара/ за възстановяване на щетите от земетресението; очаква се парите ефективно да потекат в началото на следващата година. Така че стимулите за БВП ще продължат и може би ще компенсират „изпускането на парата“, което се наблюдава от август насам.

Рестартът на икономиката на Япония е много силен и е възможно да се потвърди източната поговорка, че кризата е възможност: възстановяването след земетресението слага край на рецесията. Що се касае до мрачните западни коментари за лошите японски перспективи, за тях Япония от десетилетие е сякаш абонирана.